Србија

СТИГЛО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: „Вероватно је већ у Србији“

Београд — Директорка у КБЦ „Драгиша Мишовић“ Александра Павловић изјавила да је омикрон сој коронавируса вероватно већ у Србији.

Тај сој је, подсетимо, присутан у нашем непосредном окружењу, али код нас није званично изолован. Слично је синоћ изјавио и министар здравља Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Врло су контрадикторне информације да ли је заиста блажи као што се веома често говори, али чак и да јесте блажи, оно што је потпуно извесно то је да је много преносивији. Сама чињеница о толико великој преносивости и могућности да зарази огроман број људи у кратком времену нас јако плаши“, рекла је Павловић за Радио телевизију Србије.

Како је навела, „то значи да неминовно долази до преоптерећења здравственог система јер ако оболи велики број људи у једном тренутку то ће напунити болнице које сада нису ковид поново ковид пацијентима, од чега јако страхујемо“.

Она је рекла да од овог соја нико нема потпуну заштиту, јер омикрон има могућност да избегава наш имуни одговор без обзира да ли је стечен природним имунитетом, односно инфекцијом, или вакцином.

Како је напоменула, вакцинација помаже као и придржавање мера против короне, позивајући да се оне морају оштрије спроводити и уз кажњавање.

На питање о масовним окупљањима, она је рекла да се одмах виде последице таквог понашања. „После седам до 15 дана ми те последице видимо у нашим болницама“, рекла је Павловић за РТС.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС