Свет

Стигло упозорење! РУСИЈУ ЋЕ УДАРИТИ НА ДВА ФРОНТА: Ићи ће се на карту америчке морнарице, разлог је више него јасан!

Војни експерт Крис Озборн, некадашњи саветник у Пентагону, подсетио је на поморски аспект рата у региону Црног мора у случају сукоба у Украјини и упозорио на могућност рата на два фронта. О томе је говорио за амерички часопис Нешнал интрест

Према Озборновим речима, војска НАТО- а има довољно копнених, ваздушних и поморских снага да подржи Украјину, не само у заштити њених граница, већ и за организовање амфибијске операције и ракетних удара са обале Црног мора. Аутор сматра да ће рат на два фронта озбиљно ослабити офанзивни потенцијал руских трупа, преноси руска Лента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Америчка морнарица ће вероватно имати поморску супериорност над руском морнарицом, а искрцавање маринаца може довести до сукоба на два фронта против којих ће руске снаге морати да се боре. Ако америчка морнарица удари са Црног мора, Руси ће сигурно имати проблема са држањем окупираних територија“, пише експерт.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је 22. децембра потврдио да Москва не жели рат, али намерава да стриктно осигура своју безбедност. Истовремено је напоменуо да руска страна унапред упозорава „вруће главе“ који желе да задиру у безбедност земље, а сви извештаји о могућој агресији у Украјини су спекулације и не одговарају стварности.

Британски таблоид Мирор објавио је 23. децембра чланак у којем је бивши официр америчке Централне обавештајне агенције ( ЦИА ) рекао да обука „партизана“ у Украјини за борбу против руске војске може бити катастрофа за све укључене стране. Он је такође упозорио да би такви потези сигурно уплели Вашингтон у оно што би се могло назвати „ратним злочинима“.

Раније је Вашингтон пост, позивајући се на званичника Беле куће, известио да администрација америчког председника Џоа Бајдена планира да пружи подршку „партизанима” у случају инвазије Русије на Украјину и заузимања значајног дела територија. Радна група, која укључује ЦИА и друге кључне агенције, проучава искуство организовања побуна током рата у Авганистану од 1979. до 1989. против СССР-а.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс