Србија

Стигло упозорење! У НАШОЈ ЗЕМЉИ МОЖЕТЕ ОСТАТИ БЕЗ ПЕНЗИЈЕ: Ево како то може да се деси, добро обратите пажњу

У Фонду ПИО наглашавају да радник који је поднео захтев може да остане без пензије због недостатка година стажа осигурања

Није редак случај да се будући пензионери после подношења захтева за пензионисање непријатно изненаде пред чињеном да немају довољно стажа да би се пензионисали. Разлог за то може да буде што послодавац није уплаћивао доприносе све време па неко ко је радио 17 или 18 година а недостаје му три или четири мора да докаже да је био у радном односу како би имао минимум 15 година за пензију. Догађа се да фирма више не постоји, да је угашена, избрисана из регистра, да бившег газде нема па је проблем како то доказати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Фонду ПИО наводе да се дешава да се у бази матичне евиденције код неких осигураника уоче неправилности, погрешно евидентирани подаци или да нека документа о осигурању недостају. Због тога се у току поступка остваривања права обављају темељне провере података о осигурању код послодаваца и на основу документације којом располажу осигураници. Из тог разлога препорука је да осигураници, пре подношења захтева за пензију, провере своје податке који су регистровани у бази матичне евиденције, како би на време могли да реагују на уочене неправилности.

Уколико након извршене провере осигураник утврди да поједини документи нису регистровани или су регистровани „погрешно” он се може обратити послодавцу. Такође, уколико је фирма у стечају може се јавити и стечајном управнику, а уколико је окончан поступак стечаја може се обратити и Историјском архиву. Свакако при одлучивању по захтеву за пензију фонд по службеној дужности проверава и прикупља недостајуће податке.

Упитани да ли осигураник може сам да плати доприносе у Фонду ПИО одговарају потврдно. То може да учини за период кад је био у радном односу, односно у осигурању, а за које му послодавац није платио доприносе и то само уколико је тај период осигурања неопходан за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања.

Захтев за издавање уверења о подацима регистрованим у матичној евиденцији о осигураницима може се поднети у свакој филијали Фонда ПИО (лично, путем поште или преко е-шалтера). Осигураници своје податке регистроване у матичној евиденцији могу да проверавају и електронски преко сервиса на сајту Фонда ПИО као и на порталу е-управа Србије (услуге за грађане).

Уколико осигураник нема регистроване пријаве података о стажу и заради – пријаве М-4 за одређене године пре 1. јануара 2018. то може да значи да послодавац није уплатио доприносе за тај период или да је уплатио, али да није предао пријаве М-4 фонду, па стога нису могли да буду унети подаци о стажу и заради у базу матичне евиденције.

Да би се тачно утврдили докази о уплати доприноса и стажу, прво се код правног следбеника предузећа или у архиву града обавља провера да ли су доприноси плаћени. Ако постоје подаци, фонд их по службеној дужности региструје у базу матичне евиденције. Уколико је предузеће брисано из регистра привредних субјеката и нема правног следбеника, грађанин неће моћи да изврши потраживање својих неуплаћених доприноса.

Почев од 1. јануара 2018. године фонд на основу докумената из поднетих пореских пријава од послодавца утврђује податке о стажу и заради њиховим преузимањем из поднетих пореских пријава. Уколико пореске пријаве нису поднете подаци о стажу и заради, неће бити регистровани у матичној евиденцији.

Упитани како онда доказати стаж да би се добила пензија, у Фонду ПИО одговарају да ако је реч о особи која нема пријаву на осигурање – М-1, у Републичком фонду ПИО се може поднети захтев за утврђивање својства осигураника. У поступку доношења решења, фонд ће по службеној дужности спровести поступак прибављања доказа о постојању евентуалног радног односа и од послодавца и од осигураника.

Тек након правоснажности решења, ако се утврди да је постојао радни однос, фонд ће регистровати пријаву на осигурање после чега послодавац има обавезу уплате доприноса за пензијско и инвалидско осигурање или осигураник може извршити уплату доприноса уколико фирма више не постоји. Али, поново напомињу у Фонду ПИО само уколико је тај период неопходан за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања.

Да ли та особа може да остане без пензије? У пензијском фонду наглашавају да ако није могуће утврдити својство осигураника, у недостатку доказа, радник који је поднео захтев може да остане без пензије (због недостатка година стажа осигурања).

Уколико нема података да је особа била пријављена на осигурање – образац М-1, нема ни доказа о томе да је била у осигурању, у том случају не постоји могућност да сама уплати доприносе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република/Политика