Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СРБИЈУ: Метеоролог: Чека нас нови кијамет

Метеоролог Слободан Совиљ говорио је за ТВ Прва о снежним падавинама у нашој земљи.

Говорећи о снегу, он је истакао да је у Србији пала велика количина снега за кратко време.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У недељу је за 12 сати пало 32 цм снега у брдско-планинском делу Београда, а у нижим деловима града 27 центиметара… У планинским деловима је пало и 50 цм новог снега. Дошло је до формирања наноса пошто је дувао јак ветар. Због свега тога је дошло до проблема. Због температуре која је била око 0 степени, а снег је био тежак, после чега је и дошло до обарања дрвећа и проблема са далеководима“, казао је Совиљ за ТВ Прва.

Говорећи о подручјима која су најтеже погођена снегом, он је истакао да је у Новој Вароши нападао снежни прекривач од 38 цм, у Крупњу 22, на Златибору нешто мање од 50 цм, док је највећи снег пао на Копаонику, где је снег висок нешто преко 70 цм.

„У наредним данима биће падавина, али слабијег интензитета. Биће скоро свакодневне, али слабијег интезитета, али са изузетком суботе. У суботу у запаној и јужној Србији и брдско-планинским подручјима треба очекивати пет до 15 цм новог снега, што је доста мање него у претходној епизоди али је то количина која би могла да направи локалне проблеме, с обзиром да имамо овакву тренутну ситуацију“, истакао је Совиљ.

Прошле године нисмо имали овакав период, али је истакао да су то варијације од једне до друге сезоне. Он је истакао да нам циклони са Јадрана доносе оволике падавине.

„Ледене дане ћемо имати у току наредне недеље, највероватније у периоду од среде до петка“, истакао је метеоролог.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА