Србија

ТУЖИЛАШТВО ТРАЖИ ОШТРУ КАЗНУ ЗА ДИЈАНУ ХРКАЛОВИЋ: Ево колико година затвора јој прети

Осумњичена за два кривична дела трговина утицајем

Тужилаштво за организовани криминал у оптужном предлогу против бивше државне секретарке у Министарству унустрашњих послова Дијане Хркаловић предложило је суду да је осуди на казну од пет година затвора због два кривична дела трговина утицајем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За њене саоптуженике, бившег начелника одељења за специјалне истражне методе Дејана Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за бившег начелника Полицијске управе Нови Сад Милорада Шушњића две године затвора.

Оптужни предлог је поднет суду прошле седмице и он не иде на потврђивање попут оптужнице, већ суд по испитивању формалне исправности заказује почетак суђења.

Суђење још није заказано, речено је Танјугу у суду.

Хркаловић се терети да је наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и надлежног заменика Вишег јавног тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе „Принципи“.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанско-херцеговачког криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа тамо почињених кривичних дела.

Оптужним предлогом Хркаловићева терети да је Шушњићу након поношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.

На тај начин су, како се сумња, утицали да он не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловић је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се, такође, терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Хркаловић је ухапшена у петак 15. септембра након заједничког рада Тужилаштва и Сектора унутрашње контроле МУП-а и исте ноћи јој је одређен притвор, док се Миленковић и Шушњић бране са слободе.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com