Свет

ТУЖНА ВЕСТ: Преминула позната глумица

ГЛУМИЦА Бети Вајт, икона Холивуда, преминула је данас у 99. години.

После седамдесет година каријере Вајт се сматрала једном од најцењенијих комичарки на свету, и једном од најстаријих активних глумица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вест о смрти легендарне глумице објавили су магазин „Пипл“ и „Вашингтон пост“.

Бети је преминула у свом дому нешто пре 9:30 у петак. Предводник и пионир у медијима, Бети је имала најдужу каријеру међу женама на телевизији – глумила је у више емисија у последњих 8 деценија, почевши од 1939. године, преноси ТМЗ.

Бети је можда најпознатија по својој главној улози Роуз Нилунд у филму „Златне девојке“, који се приказивао од 1985. до 1992. године.

Бети је почела да ради на радију 40-их, наступајући у филмовима „Блондие“, „Тхе Греат Гилдерслееве“ и „Тхис ис Иоур ФБИ“. На крају је добила свој радио програм. Године 1949. почела је да ради на ТВ варијетету са Алом Џарвисом под називом „Холивуд на телевизији“ – који је касније била ко-водитељица – пре него што је добила више ТВ улога.

Њена фантастична комична улога дошла је 1973. године када је играла Сју Ен Нивенс у „Тхе Мари Тилер Мооре Схов“ … који је трајао до 1977. године, а затим је добила главну улогу у „Бети Вајт Шоу“. Са 115 глумачких заслуга, Бети је имала улоге у продукцијама као што су „Живот са Елизабетом“, „Састанак са анђелима“, „Љубавни чамац“, „Мамина породица“, „Златна палата“, „Ладиес Ман“ Тај шоу 70-их“, „Хиглитаунски хероји“, „Бостонски закон“, „Тхе Болд анд тхе Беаутифул“, „Поунд Пуппиес“, „Вруће у Кливленду“ и многим другим емисијама и филмовима.

Бети је освојила 5 Еми награда – укључујући 2 за ‘Мери Тајлер Мур’, 1 за ‘Златне девојке’ и 1 за њено појављивање у ‘СНЛ’ 1975. – заједно са наградама Удружења филмских глумаца, Наградама америчке комедије, па чак и Гремијем 2012. године.

Номинована је за неколико Златних глобуса, а такође је награђена многим наградама за животно дело и прославама кроз неколико организација.

Извор: Новости