Србија

УДАРНА ВЕСТ! Хитно се огласио Вучић: ПОТПИСАНО ЈЕ!

Сјеница — Данас је у Сјеници потписан споразум о изградњи ауто-пута са кинеском компанијом ЦРБЦ у присуству председника Србије Александра Вучића.

„Ово је можда и историјска прекретница за овај део Србије. Сјеница је прелепа општина у Србији у коју се недовољно улагало у претходним деценијама. Данас су могућности државе веће“, рекао је том приликом председник Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије најавио је данас, након потписивања комерцијалног уговора о припреми техничке документације и извођењу радова на изградњи ауто-пута од Пожеге до Дуге Пољане од 75 километара, да ће та деоница почети да се гради већ у марту и бити завршена за четири године.

„Ово што смо потписали данас је нових 75 километара пута. Од тога је 51 у тунелима и мостовима – 70 посто трасе. Од Пожеге преко Ариља и Ивањице, излази између Сјенице и Пазара. Тиме Београд долази на два сата до Дуге Пољане, не више од 2 сата, а разлика је 2,5-3 сата у односу на ово данас“, истакао је Вучић.

„Сјеница ће за четири године имати нови живот, важно је да обезбедимо финансирање, а да не повећавамо стопу јавног дуга“, рекао је он. „Када све буде готово цела Србија ће бити увезана ауто-путевима“, додао је. „Све папире смо потписали, само још нисмо цену“, навео је.

„Коштаће нас то око 1,5 милијарди евра, не може да испадне мање“, казао је Вучић.

„То није само питање удобности и дужине пута већ и напретка и будућности овог краја“, додао је.

„За само четири године имаћете ауто-пут до Београда. „Надам се да ће и људи у БиХ имати више разумевања и кренути да граде и тај део аутопута од Котромана и Вишеграда према Сарајеву у дужини око 98 километара. Онда бисмо се ми везали од Ужица ка Котроману и да имате и Сарајево на два и по сата од Сјенице и Новог Пазара“, рекао је Вучић.

„То значи да ће долазити фабрике и инвестиције да се запосле људи и да не одлазе из овог прелепог краја“, нагласио је председник Србије.

Председник Републике Србије Александар Вучић борави данас и сутра у Златиборском и Рашком округу.

Ако неко хоће да се обогати, нека прво направи пут
Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је да је изградња деонице ауто-пута од Пожеге до Дуге Пољане, код Сјенице, веома важна, илуструјући то податком да је она данас од Београда до Чачка путовала сат и по времена, а затим од Чачка до Сјенице два и по сата.

„То је још један резултат сарадње две стране у области инфраструктуре“, рекла је амбасадорка новинарима.

„У Кини увек кажемо – ако човек жели да се обогати, треба прво да направи пут. Уверена сам да ће изградња нове деонице донети овом региону све више могућности за економски развој“, истакла је Чен.

Она је казала да ће деоница од Пожеге до Дуге Пољане бити још тежа од деонице која се приводи крају Прељина – Пожега.

„Хвала српским партнерима на поверењу у кинеске компаније и кинеску технологију. Уверена сам да ће ЦРБЦ бити довољно способна и да ће квалитетно завршити деоницу“, рекла је амбасадорка Кине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Б92