Свет

УДАРНА ВЕСТ! Рације широм земље: Антиваксери планирали убиство премијера?

Немачка специјална полиција претражила је неколико објеката у Саксонији у оквиру истраге о плану за убиство премијера ове покрајине Михаела Кречмера.

Према тврдњи медија, његову егзекуцију планирали су антиваксери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рације у Дрездену имале су за циљ појединце, чланове групе „Дрезден офлајн мрежа“ која је користила апликацију Телеграм за размену порука о плановима за убиство, саопштила је полиција.

Претреси су изведени након изјава чланова групе на Телеграму које су указивале да можда поседују оружје, навела је полиција.

У Саксонији, која има другу највишу стопу заражавања корона вирусом у Немачкој и најнижу стопу вакцинације, протеклих недеља одржано је више протеста противника рестриктивних мера. Портпарол покрајинске криминалистичке службе (ЛКА) Том Бернхард рекао је да се претреси код осумњичених лица врше од јутрос у склопу истраге против лица која су под сумњом за тешко кривично дело припреме угрожавања државе. Предмет акције полиције су пет лица – једна жена (34) и четири мушкарца у старости од 32 до 64 године из Дрездена.

Истрага се води против чланова Телеграм групе „Дрезден офлајн-умрежавање“, који наводно поседују и наоружање. Једно од лица, код којег је извршен претрес, починио је, како је саопштено, додатно кривично дело увреде полицајаца и опирању извршним властима. Немачки јавни сервис ЗДФ објавио је, недавно, да су на Телеграм групи дељени конкретни планови за атентат, у вези са дискусијом о уводјењу обавезне вакцинације. На ту вест је државно тужилаштво у Дредзену покренуло истрагу. Мета напада Кречмер је казао да се свим правним средствима мора деловати против таквих лица, како би носиоци јавних функција могли да раде и износе своје мишљење без страха.

Политичари у Саксонији већ дуже су на мети активности екстремних десничара и антикоронаша.

Тако је почетком овог месеца већа група антикоронаша дошла испред приватне куће министарке здравља Саксоније Петре Кепенинг, носећи бакље и бубњеве. Министар унутрашњих послова Саксоније Роланд Велер казао је да је то напад на демократију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг