Свет

УДАРНО! Немачка: Упозорени и Москва и Додик

На почетку бриселског самита шефова дипломатија ЕУ немачка министарка спољних послова Аналена Бербок упозорила је Москву, а није имала лепе речи ни о Додику.

„Ситуација у Босни и Херцеговини је забрињавајућа. Напори у правцу отцепљења су неприхватљиви. Према мени то значи да би сада требало постојећи режим санкција применити и против господина Додика“, изјавила је Аналена Бербок, нова немачка министарка спољних послова после сусрета шефова дипломатија Европске уније у Бриселу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На сарајевском порталу „Клиx.ба“ објављена је и изјава Милорада Додика: „Ако Немачка уведе санкције, узвратићемо. Нисам слеп да не знам шта су Америка и Немачка. Али моја порука је – претерали сте“.

Русија као проблем

Босна и Херцеговина није ни издалека највећи проблем којим су се бавили шефови дипломатија земаља чланица ЕУ. Немачка шефица дипломатије упутила је упозорење Русији да ће, уколико званична Москва буде деловала против Украјине, бити суочена с тешким дипломатским и економским последицама и додала да су се о томе сагласили сви министри спољних послова у Бриселу, те да за њих сувереност Украјине ни на који начин није доведена у питање.

Министарка Бербок је за Други програм немачке телевизије (ЗДФ) у недељу (12.12.) поновила став нове немачке владе да за Северни ток 2 важе правне одредбе Европске уније, са којима пројекат још увек није усклађен, па не може ни добити употребну дозволу.

Бојкот Олимпијских игара?

Иначе, Аналена Бербок је у понедељак (13.12.) изјавила у Бриселу да је на самиту дипломата у Бриселу било речи и о могућем дипломатском бојкоту зимске олимпијаде у Пекингу, која се одржава у фебруару ове године. Она је рекла да о томе постоје различити ставови и да се ради на томе да се што више земаља окупи око једне линије, пошто је свима заједничка брига за људска права.

Европска унија је већ донела одлуку да се уведу санкције кључним људима руске плаћеничке паравојне формације „Вагнер“. Њени специјалци су учествовали у борбама на истоку Украјине и у Сирији, а Брисел их оптужује за тешка кршења људских права и циљана убиства.

Санкције за „вагнеровце“

Сада су сви значајни „вагнеровци“, њих осам, као и три компаније које послују с њима, стављени на списак особа и фирми којима је забрањен улазак у Европску унију, а чија се имовина на територији Уније замрзава. Нити фирме нити појединци из Европске уније не смеју пословати са људима који су на списку.

Један од најпознатијих људи на списку је Дмитриј Уткин, оснивач формације „Вагнер“ – његова склоност ка музици немачког композитора Рихарда Вагнера била је разлог да назове своју групу тако.

Један дипломата је за АФП рекао да је „Вагнер“ приватна војна компанија, коју ангажују да би поткопавали безбедност у Европи и трећим земљама у европском суседству, пре свега у Африци.

Експерти називају формацију „Вагнер“ „руском армијом из сенке“, док Кремљ одбацује сваку умешаност у послове те војне групе – приватне армије су према руском закону забрањене. Официјелно тумачење је да се ради о фирми из области заштите. Ипак, њени припадници вежбају на земљишту које припада војној тајној служби, а на ратиштима знају да рукују сложеним војним системима, што баш и није квалификација телохранитеља.

Има назнака да би „Вагнер“ могао бити ангажован и у Малију, где су већ присутне француске и немачке трупе, па би то била још једна врела геополитичка тачка, после Украјине и Сирије, где би се на терену драстично размимоишли интереси Запада и Русије, и где би се наоружани Руси могли наћи наспрам наоружаних западних војника.

 

 

 

 

 

 

Извор: DW