Русија

Ударно! ЗА МОСКВУ ЈЕ ЛАНСИРАЊЕ ОВОГ ПРОЈЕКТИЛА ЦРВЕНА ЛИНИЈА: Украјинци у Донбасу испалили моћни Џавелин

У региону Доњецка, на полигону је дошло до гађања из америчких ракетних система Џавелин. Ови комплекси су способни да униште тенкове на удаљености до 5 км. Копља је први пут коришћена у Донбасу, наводи украјински ТВ канал Дом.

Сада је Украјина наоружана са скоро 100 лансера и око 500 пројектила за њих. „Све посаде које раде са овим оружјем су обучене и спремне су за извршавање борбених задатака“, цитира канал речи команданта операције Здружених снага Александра Пављука.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Крајем новембра, шеф прес-службе штаба операције здружених снага Украјине Јарослав Мелничук рекао је да је информације о употреби комплекса Јавелин од стране Кијева у Донбасу дао „нико не зна ко“ и лажно је. О употреби комплекса први је известио Кирил Буданов, начелник Главног обавештајног одељења Министарства одбране Украјине.

Касније је Кремљ саопштио да Русија нема информације о могућој употреби комплекса Јавелин од стране украјинске војске у Донбасу. Прес секретар председника Дмитриј Песков није дао директан одговор на питање да ли ће се коришћење комплекса Џавелин сматрати пресеком „црвених линија“ о којима је говорио Владимир Путин.

У децембру је Генералштаб Украјине назвао „званичне” информације о употреби борбених дронова „Бајрактар” и ракетних система „Џавелин” у Донбасу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Комерсант