Свет

Ухапшен осумњичени за убиство које је потресло свет

Мушкарац пореклом из Саудијске Арабије који је осумњичен за убиство Џамала Кашогија, ухапшен је данас у Француској.

Калед Аед Ал-Отаиби ухапшен је у уторак на аеродрому Шарл де Гол, преносе француски медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је један од 20 Саудијаца које Турска тражи због убиства новинара.

Кашоги, истакнути критичар саудијске владе, убијен је у њеном конзулату у Истанбулу у октобру 2018. године. Он је био колумниста Вашингтон поста и познати критичар принца Мухамеда.

Последњи пут је виђен да улази у конзулат Саудијске Арабије 2. октобра 2018. године, како би подигао документа која су му била потребна да би се оженио са Хатиџом Џенгиз из Турске.

Заменик јавног тужиоца Саудијске Арабије Шалан Шалан је рекао новинарима да је убиство наредио вођа „преговарачког тима“ који је у Истанбул послао заменик шефа саудијске обавештајне службе како би натерали Кашогија да се врати у краљевство и прекине егзил који је сам себи наметнуо.

Инспектори су утврдили да је Кашоги насилно задржан и да је у њега убризгана велика количина дроге, што је довело до предозирања и смрти. Његово тело је потом раскомадано и предато локалном „саучеснику“ изван конзулата, додао је.

Петоро појединаца је признало да је починило убиство и осуђени су на смртну казну.

ЦИА тврди: Принц је главни кривац

Бајденова администрација скинула је ознаку тајности са извештаја америчке обавештајне службе о убиству Кашогија. У извештају се сугерише да је саудијски принц Мохамед бин Салман одобрио операцију у Истанбулу да се новинар „зароби или убије“. Те процене су, како се наводи у извештају који је објавила Канцеларија директора националне обавештајне службе, базиране на основу „контроле при доношењу одлука“ коју саудијски принц има у земљи.

„Од 2017. године, принц има апсолутну контролу над безбедносним и обавештајним организацијама, због чега је мало вероватно да би саудијски званичници извели операцију такве врсте без његовог одобрења“, пише у сажетку извештаја.

Додаје се да је принц сматрао да Кашоги представља претњу по краљевину, као и да је подржавао насилне мере да се новинар уц́утка.

Бела кућа је под притиском активиста и бораца за људска права и саудијских дисидената да стане на крај кршењу људских права у Саудијској Арабији новим санкцијама које ће обуздати принца Мухамеда и бити знак да су САД одустале од политике “грљења деспота”.

Извор: Нова