Србија

Упозорење метеоролога! ЈАК ЦИКЛОН ДОНОСИ ПАДАВИНЕ: Очекује се снег у целој Србији

Премештање циклона преко нашег подручја донеће Србији претежно облачно време са кишом и пљусковима, у планинским пределима са снегом.

Очекују се и обилније падавине, нарочито на југозападу Србије. Крајем дана и током вечери киша ће прећи у суснежицу и влажан снег понегде и у нижим пределима на северу и западу Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дуваће слаб до умерен северозападни ветар, на југу и југоистоку пре подне југоисточни. Мининмална јутарња темперарура од 2 до 8, максимална дневна од 4 степени на северозападу до 10 на југоистоку Србије, а у току вечери од 0 до 4 степени, на планинама испод нуле.

У Београду облачно и хладно са кишом, а током вечери и ноћи биће услова за суснежицу и снег, нарочито у вишим деловима града. Дуваће слаб до умерен северозападни ветар. Минимална јутарња температура 3, максимална дневна 5, у току вечери око 1 степен.

У Србији сутра облачно и веома хладно са кишом, суснежицом и снегом. У брдско-планинским пределима очекује се повећање постојећег снежног покривача, а у многим нижим пределима формирање мајег покривача. Дуваће јак северозападни ветар. Средином дана у северним пределима Војводине, а до вечери и у многим пределима Србије престанак падавина.

Прогноза Ђорђа Ђурића

У среду суво и хладно, ујутро уз мраз, а само још током јутра на југоистоку и истоку са слабим снегом. У среду и четвртак снажан циклон са Атлантског океана обрушиће се на западну Европу и донети тим пределима орканску олују. Већ у среду током дана, а нарочито током четвртка ваздушни притисак под утицајем овог циклона биће у осетнијем паду, а југоисточни ветар у појачању, при чему ће кошава бити олујног интензитета. Очекује се адвекција нешто топлије ваздушне масе са Медитерана, а температура ће бити до 10°Ц. У четвртак у већем делу Србије биће суво, а киша се очекује углавном на северу, северозападу и југозападу Србије.

У петак пролазно наоблачење са кишом. Током наредног викенда Србија ће бити под утицајем циклона са централног Медитерана, па се очекује ветровито време, уз падавине.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за прву декаду децембра од 5 до 8°Ц, видимо да ће оне и у наредном периоду имати честе осцилације, а време ће бити веома променљиво са честим падавинама. Иако нас у наредном периоду уз кишу, повремено очекује и снег, праве зиме у нижим пределима нема на видику, па тако ни ледених дана током којих је током целог дана температура испод 0°Ц.

Прогноза Марка Чубрила

Почетком следеће недеље хладније уз повремене падавине, а са даљим захлађењем снега би могло бити и у низијама, посебно у ноћи ка уторку када ће се са југа под утицајем циклона над Јонским морем пребацивати нов облачни систем. Уколико снега и буде у низијама, тешко да ће се било где задржавати обзиром на маргиналне температуре за његову појаву и топлу, влажну, подлогу.

Средином следеће недеље јутро доста хладно уз умерен, на планинама понегде и јак мраз. Током дана суво, али хладно. Око 09. децембра на кратко мало топлије, али уз ново погоршање са падавинама, док би крајем следеће недеље уз даље захлађење снега могло бити и у низијама уз могућност локалног формирања снежног покривача. Око 15. децембра је могуће мање отопљење, а затим има сигнала за ново, јаче, захлађење.

Генерално, врло хладан ваздух је захватио Скандинавију и запад Русије и сада је само питање хоће ли се отворити синоптичка опција да тај хладан ваздух у већој мери крене ка нама. За сада до половине месеца ће то бити краткотрајни, пролазни, продори, а хоће ли се после 15. децембра синоптика поставити тако да се ка нама покрене већа количина хладног ваздуха још остаје да се види. За сада је свакако овај децембар би могао бити битно другачији од неколико протеклих и коначно би личио на просечне.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс