Србија

УЖАС: Дечаку у џепу панталона експлодирало 40 петарди

Петарде могу да експлодирају и у џепу, коме је до славља кад дете остане без шаке, ока, гениталија

Без ватромета, петарди и ракета многи не могу да замисле новогодишњу ноћ. Међутим, неки не могу ни да је забораве. Повреде проузроковане нестручном употребом пиротехнике поједине људе су трајно онеспособиле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да би се последњи дани старе и први нове године провели у весељу, а не на операционом столу, важно је схватити – пиротехничка средства нису играчке. Губитак прста, вида, оштећење слуха, опекотине – само су неке од последица коришћења петарди.

„Дечак је имао 40 петарди у џепу, оне су експлодирале у џепу од панталона. Дошао је у једном тешком стању, опекотине у пределу ногу, у пределу гениталија. Један дечак је убацио петарду у резервоар с бензином, при томе је дошло до експлозије, до ватре, он је задобио врло тешке опекотине, преко 50 процената тела“, навео је као примере из праксе др Ђорђе Крављанац, управник Клинике за дечју хирургију.

Др Марија Лукач из Дечје клинике у Тиршовој објашњава да су последице фаталне, чак и ако се уради реконструкција оштећених делова тела.

„Питање је функције делова шаке који су реконструисани. Далеко је од тога да ће та шака свирати клавир. Та шака се направи да, ако може, придржава неке предмете и то на груб начин“, истиче др Лукач.

На груб начин и поједини родитељи научили су лекцију.

„Дете није у стању да направи реалну процену ризика и опасности и зато родитељ у томе мора да му помогне отварајући причу са дететом о томе шта је ризик, каквог је квалитета та експлозивна направа коју има и како да зарад једног кратког тренутка узбуђења или неког задовољства може имати дуготрајни нерешив проблем“, објашњава породични психотерапеут Радмила Вулић Бојовић.

Др Лукач поручује да овакве повреде за цели живот обележе живот и детета и његове породице.

„Ја сам сигурна да они више никада неће славити Нову годину са задовољством“, истиче Марија Лукач.

Задовољство које неки виде у бацању петарди може да кошта и финансијски – за нарушавање јавног реда и мира прети казна од 50.000 до 100.000 динара или рад у јавном интересу од 40 до 120 часова. Иста казна је и за родитеље малолетне деце.

Извор: РТС