Србија

ВАЖНО! Министарство издало локацијске услове “Рио Тинту” за израду постројења за прераду јадарита! Ево шта се дешава!

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издало је локацијске услове компанији „Рио Тинто“ за израду постројења за прераду руде јадарит, изјавио је министар Томислав Момировић, објаснивши да је то био предуслов за израду студије утицаја на животну средину.

Момировић је указао да Влада Србије без те студије не може да доноси одлуке нити да грађанима представи утицај пројекта Јадар на животну средину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Локацијски услови су предуслов за тако нешто и људи ће врло брзо моћи да виде шта тај пројекат носи у смислу негативног утицаја на животну средину. Као што можете да видите, ништа не гурамо под тепих и ништа се не крије од грађана“, рекао је Момировић после представљања пројекта „Чиста Србија“ у Привредној комори Србије.

Он је додао да се садашња Влада Србије у овом случају суочава са давно преузетом обавезом и да ће, када студија о утицају на животну средину буде донета, њени налази бити представљени људима и тада ће моћи да се донесе одлука.

На питање ко је овластио директора „Путева Србије“ да пренесе овлашћења на компанију Рио Тинто да скупља документацију за израду путне инфраструктуре у Јадру, Момировић је одговорио да је компанија преузела финансијску обавезу да уради пројекат и да не види чиме је овде директор „Путева Србије“ оштетио фирму.

Навео је и да је знао за пренос овлашћења као и да Влада Србије није донела никакву одлуку везану за пројекат Јадар, пренео је Танјуг.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com