Регион

Велики обрт! НЕВЕРИЦА У САРАЈЕВУ! Турска одбила да подржи БОШЊАКЕ

Посета министра одбране Турске Хулусија Акара Министарству одбране БиХ изневерила је очекивања многих који су веровали да ће она бити потврда подршке бошњачкој страни. Kада би имали стенограм разговора, изненадили би се, каже у разговору за Спутњик Мирко Околић, заменик министра одбране БиХ.

Долазак делегације турског Министарства одбране у БиХ по мишљењу многих, најпре бошњачких аналитичара, требало је тумачити као јасну поруку Анкаре да чврсто стоји иза ставова политичког Сарајева. Kао непобитан аргумент који би сведочио у прилог овој оцени послужила је агенда посете и најављени сусрет са представницима Оружаних снага БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, састанак Министарства одбране БиХ и Оружаних снага БиХ и Министарства одбране Републике Турске није прошао у очекиваном тону, а на изненађење многих, па и представника српског народа, министар Халуси Акар је показао разумевање за проблеме свх ентитета у БиХ, позивајући се на решавање конфликта дијалогом.

Демантовани бомбастични наслови у медијима

Заменик министра одбране БиХ Мирко Околић за Спутњик каже да многи не би били срећни када би дошли у посед стенограма разговора који се одвијао иза затворених врата Министарства одбране БиХ.

„Изненађен сам разумевањем ситуације које је показала турска делегације, њиховом коректношћу и нивоом знања који не поседују многи појединци у БиХ, а по природи свог посла би морали. Kључна порука је била: Људи седите и договорите се. Пријатно изнененађење за мене је била и порука и став турског министра да ће поштовати сваки договор до којег ми дођемо, да сви народи у БиХ уживају једнака права , и да помоћ Турске неће бити усмерена ка једном, већ свим народима БиХ. Из свега могу да извучем закључак да министар одбране Турске разуме ситуацију код нас“.

Подсетио на сусрет Додик – Ердоган

Важно је, сматра Околић, то што је турски министар подсетио на разговор српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и председника Турске Реџепа Ердогана.

„Господин Акар је рекао да Турска разуме ситуацију у БиХ и да је приликом сусрета са Милорадом Додиком, турски председник са највећом пажњом слушао о ситуацији у БиХ, и показао велико резумевање. Сматрам да је овим доста рекао и тиме демантовао све оне бомбастичне наслове у медијима који су најављивали ову посету. Заправо, очекивања многих су изневерена“.

Турска подршка Оружаним снагама БиХ

Kада је реч о Оружаним снагама БиХ, јавност је о ставу Турске известио министар одбране БиХ Сифет Поџић, подсећајући да два министарства одбране сарађују од 2006. кад је потписан први оквирни споразум о сарадњи.

“Сваке године се ти споразуми ажурирају и проширују. Турска као чланица НАТО-а и велики пријатељ јако помаже Босни и Херцеговини у школовању припадника Министарства одбране на турским војним академијама. Тренутно имамо 89 припадника који су тамо на школовању”, казао је Поџић, подсећајући на турску помоћ модернизацији Оружаних снага БиХ као и раније потписаном споразуму о војној помоћи Турске БиХ вредан 200 милиона турских лира.

На питање да ли је на столу са представницима Турске била и тема формирања војске РС, Околић каже да је на званичном састанку било речи и о томе и да је турски министар поновио званичан став да за њих постоје Оружане снаге БиХ које су састављене од три народа, као што је то састављено и Министарство одбране БиХ.

„Њихов став је да не би требало формирати нову војску, већ у духу разговора и толеранције чувати Оружане снаге БиХ. Упадљиво је да они нису показали наклоност ни према једној страни и сва спектакуларна нагађања пала су у воду. Турска је веома опрезна земља, свесна своје улоге у БиХ, као што је свесна и улоге ЕУ и САД“, каже Околић.

Позив на миран дијалог

На конференцији за медије, турски министар је рекао да за БиХ и народ БиХ није добро да се говори о поделама, те да Турска народе у БиХ доживљава као један народ.

„Пратимо ситуацију изблиза и позивамо да све стране реагирају мирно, стрпљиво и дијалогом. Предлажемо да се постојећи проблеми реше мирним путем и разговором”, навео је Акар на конференцији за медије у Сарајеву.

У делегацији Републике Турске која је присуствовала састанку у Министарству одбране БиХ био је и амбасадор ове земље у Босни и Херцеговини Садик Бабур Гиргин, а састанку је поред чланова министарства присуствовао и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генералпуковник Сенад Машовић.

Министар Турске је са делегацијом јутрос посетио Шехидско мезарје Kовачи у Сарајеву и положио цвеће на мезар Алије Изетбеговића. Планиран је и састанак са члановима Председништва БиХ, те посета и ЛОТ кући Турске војне мисије у Зеници, као и турским војницима у бази „Бутмир“ код Сарајева.

Након посете Босни и Херцеговини Акар ће отпутовати у посету Kосову.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com