Србија

ВУЧИЋ ИМА НОВИ ПЛАН: Неће се кандидовати за председника Србије?!

Србију не води Александар Вучић него његово величанство рејтинг. Србија је у том смислу монархија, јер његово величанство рејтинг одлучује о потезу који ће Вучић повући. Овог тренутка због еколошких протеста њему је рејтинг пао и није сасвим сигуран да ће победити у првом кругу и зато тактизира. Када је реч о опозицији бојим се да нема кандидата који би могао да покуца на врата другог круга председничких избора – каже политиколог Цвијетин Миливојевић, одговарајући на питање зашто ни владајућа СНС ни опозиција још не објављују кандидате за председника Србије.

Нешто мало више од три месеца до избора ни владајуће партије а ни опозиција у зелено-левом блоку и групацији у којој су ССП, ДС и НС не објављују своје кандидате за првог човека главног града и државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник ССП Драган Ђилас, најавио је да ће се то догодити у јануару, али и до сада је било таквих најава које нису испоштоване, па се поставља питање има ли опозиција уопште кандидата који би могао да парира напредњацима.

Уз то, ни напредњаци, за које се верује да ће им Вучић бити кандидат за председника то не потврђују, а о градоначелнику ћуте.

Миливојевић подсећа да је председник СНС и Републике после девет најава, поново рекао да ће се повући са чела партије крајем априла.

– Он може да се не кандидује за председника Републике и послуша Устав који каже да влада влада, а да је председник церемонијална функција, те да одлучи да буде премијер и без пардона буде носилац листе на свим нивоима што је иначе и био – наводи Миливојевић.

Како додаје, било шта да одлучи, то лако може да брани.

– Ако одлучи да се не кандидује за председника него премијера, он ће заправо испоштовати оно што Устав и закон кажу. Али може бити и кандидат за председника Републике. Ако победи може се и формално опростити са станком и повући са места страначког председика. Постоји још једна разлог а то је да не жели да открива карте док са друге стране макар не буду одшкринуте карте. Оне нису то сада. Не видимо ни фоторобот тог неког противкандидата који има неке санше – каже Миливојевић.

Он се шали да можда Вучић жели да испуни једини недосањани сан, јер је био све што је хтео једино не градоначелник.

На питање, зашто опозиција не излази са именом он одговара да би било боље по опозицију да је то што још нема кандидата плод њиховог дубоког стратешког и тактичког размишљања, али да се боји да немају неког ко би покуцао на врата другог круга и да је то разлог.

Како додаје, за градоначелника Београда можда је ствар тактике опозиције.

– Могу да разумем да се не откривају карте. Али много важније од кандидата је да опозиција дође до већине у Скупштини града. Да постоји договор, јер ће бити више листи, о томе да ће се направити власт ако буду у позицији за то, и да неће бити расипања гласова и да ће листа која буде имала највише одборника дати градоначелника – указује он.

Упитан, ако опозиција тактизира око имена градоначелника зашто СНС ћути, Миливојевић одговара да се ту води мала кампања и назиру се кандидати са више и мање шанси.

– Колико разумем односе у СНС, видим да тамо постоје људи који су убеђени да ће бити кандидати за градоначелника и зато су и прешли у СНС прошле године. Један од њих је доктор Шапић. Постоје и неки људи који су поверовали да су они најозбиљнији кандидати јер су временом постали високи страначки функционери у Београду. Мислим на Ану Брнабић. А постоје и људи који су већ на позицијама, попут Зорана Радојичића, градоначелника, који јесте мало видљив али нисам сигуран да нема амбицију да настави да то буде. И постоји човек који је највидљивији, Горан Весић, заменик градоначелника, који има и жељу и амбицију да буде први човек града – сматра Миливојевић.

Према његовим речима, кад би се направила анкета међу грађанима који гласају за СНС, победио би Весић.

– Гледано из угла онога ко води СНС, боље да на том месту немате неку јаку личност, већ неку којом можете управљати. Зато су много захвалнији доктор Шапић и Брнабић – закључује Миливојевић.

Извор: Danas