Србија

ВУЧИЋ: Лозница укида просторни план за Рио Тинто

„Скупштина града Лозница донеће сутра или прекосутра одлуку о укидању просторног плана који је већ донет“, рекао је данас председник Србије Александар Вучић додајући да ће након тога „другачије разговарати са Рио Тинтом и са свим другим компанијама у будућности“.

Он је рекао да је то у складу са оним о чему је разговарао у Горњим Недељицама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислим да ће сви људи у Србији коначно разумети да смо слушали њих, посебно данас када ти протести готово да не постоје, да смо слушали људе, а не политичаре. Наше је да њихову вољу поштујемо, када нису у праву онда да са њима разговарамо и покушамо да објаснимо шта је то што стварно можемо и морамо да урадимо – рекао је Вучић на другој тематској седници Владе Србије која је данас била отворена за јавност.

„Грађани имају нулту толеранцију према Рио Тинту“

Подсетимо, Скупштина града Лознице усвојила је у јулу просторни план у коме пројекат Јадар компаније Рио Тинто први пут постаје део неког званичног документа. За просторни план гласао је 41 одборник из владајуће коалиције Српске напредне странке (СНС) и Социјалистичке партије Србије (СПС).

Планирано је да рудник јадарита код Лознице почне да се гради 2022, као и да градња траје четири године, 2026. отпочела би експлоатација, а да три године касније пун капацитет производње литијум-карбоната.

Усвајању тог Просторног плана успротивили су се бројни грађани и еколошки активисти сматрајући да је то еколошка катастрофа, а претходне три суботе организоване су и блокаде саобраћајница широм Србије у знак протеста против компаније Рио Тинто и отварања рудника у долини Јадра.

Извор: Н1