Србија

ВУЧИЋ САМ СЕБЕ ПОКОПАО ИЗНЕТИМ ДОКУМЕНТИМА: Претходна власт је дозволила истраживање Рио Тинту а ископавање

Председник Србије Александар Вучић ванредно се данас обратио грађанима Србије.

Председник је рекао да јавности жели да престави целокупну истину о пројекту литијума, јадарита и Рио Тинта, без имало страсти, да људи сами могу да виде о чему се ради.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је обраћање почео причом о другим актуленим темама, пре него што је почео да износи истину о Рио Тинту.

„Данас сам разговарао са потпредседником Европске комисије око неких важних ствари за напредак Србије, како да имамо одрживост и како да управаљамо сировинама, обучимо људе… Да заједно са ЕУ правимо економију читавог континента“.

„Најновије вести: 7,7 одсто стопа раста за трећи квартал, а процена је била 7,4. Сада смо сасвим сигурни да ће стопа раста бити преко 7,5 одсто на нивоу целе године“.

О СИНУ ДАНИЛУ: НАПАЛИ ГА НА РОЂЕНДАН ЗБОГ ОВОГА

Председник је говорио и о нападима на његовог сина Данила, о коме су страни и домаћи медији данас изнели низ неистина.

„Што се тиче вести да ми је син менаџер, није менаџер, џабе што су и фудбалер и сви демантовали. А што су изабрали његов рођендан, ваљда да би рекли да сам лош отац. Ако је текст објављен 8. октобра, а ви чекате његов рођендан, то је да бих ја закључио да нисам својој деци обезбедим да живе као нормални људи. Ја сам на свог сина поносан, он је један нормалан младић који ради у винотеци“.

„За тачно шест дана креће исплата нове помоћи, од 20 евра, коју ће укупно примити више од 5.800.000 грађана. Новопријављених је више од 100.000“.

„Многи критикују кинеске инвестиције, пре свега железару и Зи Ђин, и то је срамно. Железара је од преузимања до краја 2021. године исплаћује 360 милиона евра, док је број запослених увећан за 102. Знате да ми тамо нисмо могли да упалимо ниједну пећ. Само трошкови за плате би за нас били толики. Овом инвестицијом Србија је уштедела више од пола милијарде евра. Ово је један од највећих успеха власти у Србији, нешто што је променило целу игру и вратило Србију на колосек успешних земаља“.

„Зи Ђн је донео велике ствари у Србију, рудник бакра је данас успешан, иако су многи хтели да саде кикирики и бамбусе. То је један од огромних успеха, и Владе и власти у Србији која се за то залагала, и која је сматрала да постоје решења за излазак из кризе“.

„Сада долазимо до приче о Рио Тинту“.

„Важно је да вам прочитам апсолутно све и сваки документ. Први документ који се тиче Рио Тинта се тиче свих грађана. 2004. године Министарство рударства доноси решење, којим се предузећу ‘Рио Сава експлорејшн’ (Рио Сава Еxплоратион) из Београда дозвољава истраживање у Лозници. Документ број два, из 2005. када су проширене границе истражног простора. Сви знате ко је тада био на власти“.

„Други документ 17.1. 2005. одобрава се истраживање у оквиру проширених граница“.

„Трећи документ 26.9.2005. одобрава се извођење геолошких истраживања на територији општине Лозница“.

„Четврти докимент 15.1.2007. одобравају се нова истражна поља“.

„Пети документ 4.1.2008. наставак геолошких истраживања на још девет поља“

„Шести документ 28.8.2008. одобрава се додатна истраживања“.

„Седми 15.9.2009. Нових осам истражних тачака“.

„Осми 14.4.2011. нове истражне тачке“.

„Долазимо сада до кључног документа, документа број 9, он је донет 1. фебруара 2012. године и њиме се одобрава извођење радова да се бор и литијум испитују у Јадру, у лежиштима великих обима. Тада су на власти били и Ђилас, и Тадић, и Јеремић, и Зеленовић и сви који нам држе придике. Ово је једини документ који дозвољава бушотине и копања на територији Србије“.

Вучић каже да су сви они донели ту одлуку, и да је меморандум из 2017. необавезујући, иако су многи покушали да оптуже садашњу власт за њега.

„Став два каже: Меморандум одражава ставове и намере страна да сарађују, изражене у доброј вери, али без стварања обавеза. Изволите цитат. Све се види“.

„Влада Србије је 18.8.2021. донела решење о испитивању и процени рударских ископавања на животну средину. Годину и два или три месеца ћемо чекати студију о утицају на животну средину пре него што изађемо пред грађане“.

„Како ствари стоје, Србија има, на подручју више насељених места, између Лознице и Крупња, велика налазишта јадарита. Један од 26 минерала у оквиру јадарита је и литијум. Литијум је незаменљив у изради литијумских батерија за електричне аутомобиле. Почела је велика трка у целом свету за литијумским налазишзима. У тој трци предњачи НР Кина, па САД и ЕУ. Рио Тинто је требало да уложи 450 милиона, до сада су потрошили 350 милиона. Ми у оном тренутку због бушења које је тамо обављено на основу дкумента из 2012. године немамо тамо ништа, тек остаје да се уради највећи део“.

„Људи треба да знају да смо за путну инфраструктуру тог краја издвојили 14-15 милиона евра. Да будем сасвим искрен, међу онима који су дали донације је и Рио Тинто“.

„Оно што је интересантно је то да у овом тренутку Рио Тинто није купио свега 30 одсто земље која им је потребна за подземну екплоатацију. Интересантно је да неки од коловођа протеста, а ја имам имена, продали земљу и узели паре, па почели да протестују. Узели паре, а сада хоће да врате то протестима“.

Председник је најавио да ће наредних дана посетити места у том крају како би разговарао са грађанима.

„Бићу спреман да разговарам и дан и ноћ. Спреман сам да седим 15 сати. Али нећу да разговарам са тајкунима: Ћутом, Јеремићем, Ђиласом, већ са народом и локалним вођама“.

„Улица никада неће водити политику Србије. Овом земљом владају институције. А то значи и да нисам до сада потписао закон о изменама о пореском систему, закон о експропријацији и друге законе“.

Председник се посебно осврнуо на притужбу Адвокатске коморе.

„Добио сам неколико притужби, од стручних удружења, пошто са улице нисам добио ниједну смислену притужбу. Постоји једна примедба која је озбиљна – то је у Закону о експропријацији о кратким роковима који су остављени власницима земље“.

„То није противуставно, али сматрам да није добро. Непримерена је примедба о експропријацији и новчаној надокнади за нелегалне објекте. То су различита тумачења, то остаје мени, и даље проучавам уставност закона. Закон о референдуму је у потпуности уставан и у складу са препорукама ЕУ, и ја сам га одмах потписао“.

Председник је затим упоредио како су Ђиласови медији писали о јадариту некада, а како пишу данас.

„Ево овде ‘Лозница – лидер западне Србије’. Била је лидер по незапослености. Ми смо довели инвестиције. Гледајте ово, 2011. године, минерал будућности. Писало је на сајту локалне самоуправе. Пазите ово, као састав да је неко писао. Они 2011. планирају да отворе неколико фабрика за прераду литијума. Тада СНС није била на власти тамо“.

Вучић је прочитао из тадашњих медија да је планирано у нове копове угља инвестирати чак милијарду, иако се данас буне против тога.

„Хтели су уљне шкриљце, што је много горе од литијума, само да кажем људима. Ево шта каже Тањуг: ‘Србија ће бити центар производње литијума’. Текст из 2011. године. И пише да ће његов значај бити за 100 година као оног рудника у Бору. Па ми смо изгледа криви што нисмо до 2014. отворили тај рудник“.

„Прекретницу у том послу је направила компанија Рио Тинто. То налазиште јадарита је једино у свету’. Ево видите шта пишу. Било је такмичење да што пре отворе руднике. Тада нису чекићали и тукли људе, него је то био бизнис деценије. Ево кажу ‘Супермен оборен у Јадру’. Текст из 2010. године. Политика објавила. Слушајте шта пише, о америчким бушилицама које иду 500 метара у земљу“.

Вучић је потом показао текст у коме Оливер Дулић тражи отварање и рудника никла и уљаних шкриљаца.

„Е и овог чику познајете, интервју за Недељник из 2017. године. Тај чика каже: ‘Хајде да причамо о Београду и економији. Ево потврђено је да је код Лознице откривено друго највеће налазиште литијума у Европи. Хајде да причамо о концесији на те руднике, али да отварамо фабрике батерија. То ће бити велика шанса за Србију, то су теме које су нам данас потребне, а не да људи који не подржавају власт слушају шта прича Вучић, Весић и Мали“, прочитао је Вучић речи Драгана Ђиласа.

Председник је потом стао пред карту налазишта литијума у Европи, и показао где су урађене студије изводљивости.

„Ово је производња литијума и јонских батерија у Европи. Видите да су ту све познате европске фирме, али и значајан део кинеских компанија. Ово показујем грађанима Србије да би схватили да се води прави рат. И у питању је огроман новац, то морају да знају грађани. У еколошка удружења из иностранства је само ове године уложено преко 8 милиона евра. А ви за 90 одсто њих никада нисте чули. Зашто би неко у току само једне године дао толики новац. Баш због тих интереса који су важни за све, велика је туча у целом свету и борба за једну од стратешких сировина. Србија га има, а да ли ће то да користи то је друга ствар“.

„На годишњем нивоу у ЕУ се троши чак 20 пута више новца него што је укупан буџет Србије на истраживање литијума. Код нас се не води кампања против литијума, већ Рио Тинта. Подршка тим еколозима долази из једне европске земље која жели да њихова компанија дође у Србију. Раде преко фондација које су мецене и њима и њиховим компанијама. Нарочито када су у питању компаније из Немачке“.

Он каже да Србија неће пристати само да се врши експлоатисање руде, већ ће инсистирати да дође неко од великих произвођача електронских аутомобила.

„Са електричним аутомобилима бисмо зарађивали 10.4 милијарде евра. Наша земља више не би била иста, већ би постала европско чудо“.

Вучић каже да они који стварно брину не морају да брину, и каже да ће коначно питање изнети пред грађане, у наредних неколико година.

„Говорим о онима који стварно брину, који имају домаћински однос и не желе да дају своју земљу. Људи уопште не морају да брину. И да поновим, улица никада неће водити политику Србије, већ институције. Зато нећу да им се улагујем и да потписујем неке законе због њихових демонстрација“.

Он каже да је прво прича о протестима кренула са људима који су нападали чекићима, а да се тек сада види како њихови хероји ваде секире и чекиће из трактора.

„Они који су тобоже били голоруки народ били су наоружани народ, и кренули на људе који нису прекршили закон. Људи морају да знају да заузимање путева није у складу са законом, и у супротности је са сваким законом свих земаља. Они тиме угрожавају друге људе, који са њима могу, а не деле њихове ставове“.

Вучић наводи да полиција не сме да обезбеђује никакав протест којим се блокирају путеви, пошто то није у складу са законом.

„Полиција треба да каже да је то противзаконито, и да у противзаконитим актима не учествује. Сва одговорност је на онима који крше закон, и они ће одговарати зато. Ми смо сваки наш скуп пријављивали, као и шетња до РТС у којој је убијен Ранко Панић, свака је била законита. Ниједан од скупова прошле недеље, осим скупа у Арени, није био у складу са законом. Можете ви да будете непослушни колико хоћете, али не можете да кршите закон“.

Вучић каже да је изузетно поносан на полицију, која није извезла водене топове, и да се нада да Прокић из Шапца неће изгубити око.

„Да би запосленик Чумета и Кељмендија њега напао. Мој савет полицији је да се склони, да их пустите, и да се целој Србији покаже колико може да траје то малтретирање, и молим грађане да се уздрже од реакције, да не нападају те људе и да их пустимо да се иживљавају над нама неколико сати. Не пада ми на памет да слушам улицу и да служим улицу. Добио сам захтеве где траже ослобађање свих ухапшених. Видите, говоре да сам ја диктатор, па траже да ослободим све ухапшене. Замислите да ослобађате људе који су тукли друге. Све друго је у реду, али оне који бију друге, у Србији то не може. Затим траже повлачење закона о експропријацији и референдуму“.

Он је запитао шта кошта тих 100.000 евра које су добили они који организују протесте.

„Изгледа да Србија за некога јесте на продају. За мене није, и никоме нећу да се улизујем. Што се тврди да је Србија пред грађанским ратом, то су глупости, и то наша попустљивост, мирноћа и смиреност, као и жеља да градимо демократију неће допустити. Не заборавите на нашим демонстрацијама је један режим убио човека, па су крили његово убиство. Нама се такве ствари неће дешавати. Што се власти тиче ми ћемо бити апсолутно одговорни, и нас само интересује колико тачно то малтретирање и терорисање грађана може да траје“.

Председник Вучић је током одговарања на питања новинара Н1 рекао да је он увек срећан када добије комесарске изјаве.

„У потпуности су протести уродили плодом, један младић може да остане без ока. Другог плода нема. И то да су људи толико огорчени, осим оних који раде у тајкунским компанијама. Што се тиче истраживања, никада нисте објавили ниједно истинско истраживање, нисте ни желели. Ми свака два или три дана радимо истраживање, што је нормално за све озбиљне политичке партије. Ако сте уверени да то што је један младић замало остао без ока, и малтретирање грађана, нешто што некоме доноси поене, ја вам кажем слободно наставите“.

Вучић је казао да је народ веома огорчен, и да се он обратио данас како би људи знали све о процедури везаној за експлоатацију литијума.

„Ја немам страх да то поновим, за разлику од овог сувласника вашег медија, који је био пресрећан због литијума пре три године. Код мене се ништа није променило, ја сматрам да је литијум важан, али да морамо да разговарамо са народом. Уколико студија о утицају на животну средину буде лоша, ја ћу променити мишљење, иако ја то не радим често“.

И на крају Вучић је поновио:

„Улица никад неће водити политику Србије док сам ја председник“.

Извор: Курир.рс