Србија

ВУЛИН ПРЕТИ НАРОДУ БАТИНАМА: Побуна их страшно нервира, ево шта су смислили

Због страха од протеста и акумулираног незадовољства народа, представници власти су започели отворени лов на грађане, учеснике демонстрација, који су изразили намеру да се појаве у суботу на блокадама путева. МУП је у међувремену отворио и посебну линију за пријаву блокада.

Из врха државе претходних дана стизале су различите сугестије полицији. Од председника Србије Александра Вучића стигли су савети припадницима МУП-а како би можда било најбоље да се повуку и да, ваљда, пусте СНС батинаше да неометано ударају демонстранте летвама и чекићима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, министар полиције Александар Вулин био је донекле експлицитнији, па је отворено запретио батинама онима који дођу у суботу на протесни скуп.

“Праве се непотребне тензије. Али, ако то зависи од полиције, онда ће полиција реаговати у складу са својом снагом и овлашћењима, онда ћемо морати да применимо насиље“, рекао је Вулин у јутарњем програму ТВ Хепи, наводећи како полиција „ради све да до насиља не дође“.

Након Вучићевих и Вулинових савета полицији, стигла су и упуства за присталице власти. Наиме, њима се обратила фантомска организација “Лила револуција” са апелом да на дан протеста понесу љубичасту фарбу и обележе аутомобиле учесника протесних скупова.

Социјални психолог Драган Попадић подсећа да је отворено застрашивање и обрачунавање власти са демонстрантима постала пракса од јулских протеста прошле године, те да реакција врха државе на те демонстрације може послужити као парадигма свега онога чега се власт плаши.

– Ситуација од прошле године се понавља и сад. Њихове реакције заправо показују колико су они уплашени од грађанског гнева и побуна. Држава се не осећа довољно јаком у овој ситуацији и због тога реагују бруталним и застрашујућим мерама. Њихове претње и упозорења служе искључиво како би одвратили људе од протеста – наводи он.

Са одвраћањем од протеста и застрашивањем, према речима представнице Скупштине слободе Србије Биљане Стојковић, суочавају се и чланови њихове организације.

Она објашњава да је полиција по мањим местима превентивно почела да позива људе на информативне разговоре.

– Претпостављам да схватају да је ту мало лакше знати ко организује протесте и ко је истакнут у организацији. Полиција наше пријатеље позива на „добронамерне“ разговоре. Заправо покушавају на увијен начин да их упозоре на могуће последице окупљања. Потпуно разумемо да се то ради због протеста који следи у суботу – рекла је она, док Попадић упозорава да ситуација у земљи веома лако може да измакне контроли.

– Представници власти су спремни да предузму било какве мере, у случају да нема неке накнадне опасности по њих. Показали су да не презају од ангажовања криминалаца и да им није проблем кад полиција прекорачи овлашћења – закључује наш саговорник.

Извор: Нова