Србија

Зашто би Србија и Украјина биле у ЕУ кад су нам овако јефтина радна снага?! Словеначки премијер ОТКРИО СВЕ ТАЈНЕ!

Словеначки премијер Јанез Јанша, чија земља завршава председавање Унијом, открио је колико има опортунизма у тој заједници.

Словеначки премијер Јанез Јанша изазвао је шок у читавом региону када је открио на који начин поједини челници Европске уније (ЕУ) гледају на чланство земаља Западног Балкана, а међу којима је и Србија, у тој заједници, истакавши да је један од њих чак прокоментарисао: „Зашто бисмо их увели у ЕУ, кад су нам овако јефтинији као радна снага“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јанша, чија земља завршава председавање ЕУ, изборио се током обављања те функције у Бриселу да се у документе заједнице поново уведе појам „перспектива чланства“, уместо „европске перспективе“ за државе на Балкану и источном суседству ЕУ, чему су се опирале и неке од старих чланица, оснивача ЕУ.

– Један од стратешких успеха је да смо ширење вратили на сто као један од кључних стратешких пројеката ЕУ. Али за то је било потребно много расправа – казао је Јанша у разговору за Словенску телевизију, говорећи о успесима своје владе, у традиционалном разговору пред Нову годину.

– У тим сам расправама много пута рекао да након свега што доживљавамо на истоку и што смо задњих деценија гледали на Балкану треба бити јасно да се ЕУ мора ширити, чиме се шири простор слободе и благостања. Треба се ослободити илузије да ће се ствари решавати саме од себе, а ако се не шири ЕУ, онда ц́е се ширити неко други – казао је Јанша, преноси Спутњик.

Према његовим речима, у Унији има много опортунизма кад се ради о западном Балкану.

– Један од европских лидера, нећу му рећи име, чак је у расправи рекао: зашто бисмо их увели у Европску унију, кад су нам овако јефтинији као радна снага – открио је Јанша и нагласио како европски пројекат још није довршен, а многе земље које би желеле да постану чланице Европске уније још нису слободне.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс