Русија

ЗАУЗЕО АЕРОДРОМ У ПРИШТИНИ ИСПРЕД НОСА НАТО-а! Путин га данас наградио због тога!

ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације Владимир Путин доделио је јуче чин генерал-пуковника заменику министра одбране Јунус-Беку Јевкурову и још двојици генерала.

Јунус-Бек Јевкуров је најпознатији по томе што је 1999. године повео једну чету руских падобранаца у 500 километара дуг усиљени марш са циљем да заузме Приштински аеродром пре НАТО трупа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јевкуров, етнички Ингуш, рођен је 23. јула 1963. у сељачкој породици, као једно од 12 деце. Завршио је исту школу у којој су 2004. године чеченски џихадисти убили 333 ђака, родитеља и припадника безбедносних снага.

Јевкуров је ступио у совјетску армију 1982. године, као припадник морнаричке пешадије Тихоокеанске флоте. Дипломирао је у Рјазањској школи падобранских трупа 1989. године, а потом наставио војно образовање у Војној академији Фрунзеа (1997.) и Војној академији Генералштаба (2004).

У јуну 1999, Јевкуров је био стациониран у Босни код Угљевика са руским мировњацима СФОР-а. Он је 12. јуна повео чету у 500 километара дуг брзи марш, са циљем да заузме Приштински међународни аеродром пре НАТО трупа, тако обезбедивши руско присуство у Косову након НАТО бомбардовања Југославије.

Он је пре четири године за Russia Beyond открио како су Срби дочекали руске трупе које су ушле на Косово после НАТО агресије.

– Њихове наде биле су упрте ка нама, људи су веровали да их је Русија ставила под своју заштиту. Многи су плакали и емоционално испољавали своју радост, дочекивали су нас са храном и воћем – рекао је Јевкуров 2017. године.

Године 2008. је заменио непопуларног Мурата Зјазикова као председник Ингушетије. Ингушко становништво је са пуно ентузијазма примило разрешење Зјазикова и именовање Јевкурова. Председник те кавкаске републике је био до 2019. године.

 

Извор: Новости.рс