Србија

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА: Кризни штаб преломио, ово су одлуке

КРИЗНИ штаб за борбу против вируса корона одржао је седницу у Палати Србија, а одлука која је донета је да све мере остају на снази.

Након седнице почело је обраћање новинарима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дарија Кисић Тепавчевић, члан Кризног штаба рекла је да бележимо нешто већи број заражених у последњих неколико дана, посебно у Београду.

– Што се тиче предстојећих празника чувајте себе и своју породицу. Број позитивних у односу на број тестираних лагано расте – рекла је и истакла да се показало да је исправна одлука била да не дође до ранијег наступања зимског распуста.

– Добро је што за два дана почиње рапсуст који траје око три недеље, претпостављамо да ће то значајно да утиче на епидемиолошку ситуацију.

Рекла је да морамо бити свесни да је вирус ту, као и да је пре неколико дана детектован омикрон сој за који се показало да се значајно брже шири.

Све мере остају на снази

– Дошли смо до закључка да мере које су сада на снази треба да се наставе. Опште мере дају ефекте, тј. ношење маски и поштовање физичке дистанце. Апелујемо још једном на вакцинацију.

– Што се тиче ковид пропусница, оне су итекако дале ефекте, иако имамо доста лимитиран број инспектора на терену. Они вредно и марљиво раде, а ускоро ће са радом почетти апликација која ће са већом вероватноћом моћи да врши обухватнији надзор. Моћи ће да се открију и плагијати који су постојали када су у питању ковид пропуснице јер су нажалост неки грађани имали такве врсте сертификата.

Вакцинација приоритет

На питање да ли се очекује нови талас после празника, Кисић Тепавчевић је рекла да се вирус променио више пута и сада су процене да је потребно више од 80 одсто вакцинисаних.

– Битно је да покажемо да су вакцине ефикасне и безбедне, ту је почетак и крај борбе против овог вируса. Свака друга ситуација је само излагање потенцијалној изложености – рекла је и напоменула да је најбоље што се може учинити вакцинација.

На питање о увођењу ковид пропусница на 24 сата рекла је:

– Овде нема ни прве ни друге стране, сви смо на једној страни, а вирус на другој. Разматрана је епидемиолошка ситуација, трендови, сваки од појединачних параметара смо разматрали, могућност контроле пооштравања мера. Сагледавајући све, ово је заједнички закључак. У интересу сваког од нас је да сачувамо здравље и околину.

Навела је да ће се следећи састанк Кризног штаба одржати одмах после Нове године.

Празници

Рекла је да их период славља и окупљања плаши, али да се надају да ће свако од нас „утицати макар на једну особу у својој околини да се вакцинише“.

Она је још једном поновила да је приоритет вакцинација против вируса корона.

Кисић Тепавчевић је говорила и о предстојећим празницима и како да у тим условима заштитимо своје здравље.

– Све мере надаље које се спроводе у популацији зависе од процењеног колективног имунитета. Боравак у спољашњој средини носи далеко мањи ризик него боравак у унутрашњим просторима – рекла је и додала да ће дочек Нове године бити организован под контролом.

– Без обзира да ли се нешто организује или не, молим вас да свако процени степен ризика. Чак иако присуствујемо некој таквој манифестацији, да гледамо да нисмо у групи где је мала раздаљина између људи. На слављима је довољан и мањи тренутак непажње, али је вероватноћа преношења вируса на отвореном простору много мања.

Извор: Новости