Свет

Алармантно! ПАД КАКАВ ТУРСКА НЕ ПАМТИ, хитно се огласио ЕРДОГАН!

Турска лира је завршила 2021. годину с губитком вредности од 44 посто у односу на амерички долар, а само у последњој недељи прошле године пала је за 19 процената

То је најгори резултат који је турска валута забележила откако је председник Реџеп Тајип Ердоган дошао на власт пре скоро 20 година, пише Ројтерс. Лира се током последње две седмице 2021. године благо опоравила, ојачавши са нивоа од 18,4 лира за долар на 10,25, да би у петак, 31. децембра, завршила годину на 13,19 лира за долар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима Рефинитива, турска лира је међу валутама економија у успону највише страдала. Њен пад се убрзао у последњих пар месеци због, како кажу аналитичари, Ердогановог „новог економског програма“ који је фокусиран на извоз, кредите и ниске каматне стопе.

У настојању да ублажи пад лире, Ердоган је у децембру представио план за заштиту депозита положених у домаћој валути од губитка вредности у односу на чврсте валуте, након чега је лира забележила нагли, али кратак раст од 50 одсто подржана интервенцијама централне банке на међубанкарском девизном тржишту.

У жељи да сачувају вредност своје уштеђевине, Турци масовно мењају лире у девизе. Ројтерс наводи да су, према званичним подацима, средства у чврстим валутама у тој земљи само прошле недеље скочила на рекордних 238,97 милијарди долара.

Ердоган је у петак позвао грађане да се држе лире када је реч о штедњи, тврдећи да је нестабилност девизног тржишта под контролом.

„Уколико сопствени новац не поставимо као референцу, осуђени смо на потонуће. Турска лира, наш новац, то је оно с чиме ћемо ићи напред. Не са овом или оном страном валутом“, рекао је он.

Додао је да ће његова влада наставити да води политику ниских камата, коју види као средство за снижавање цена, али која је наишла на оспоравање економиста како у Турској тако и широм света, наводи британска агенција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг