Србија

АЛИМПИЋ ЗАТРЕСЛА СРБИЈУ: „Протеривање Рио Тинта“ је предизборна фарса Ане Брнабић, ово се дешава

После конференције за новинаре на којој је председница Владе Србије саопштила да је на седници Владе укинута Уредба о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом “Рио Тинто”, јавности се обратила Марија Алимпић испред удружења Заштитимо Јадар и Рађевину.

Алимић је навела да ће се тек видети да ли је све то тачно што је премијерка навела, али и ако јесте тачно, Марија је навела разлоге “зашто нисмо још победили”:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– “Морају се поништити локацијски услови који су добијени на основу тог просторног плана.

– Мора се намена земљишта вратити из грађевинског у пољопривредно и шумско.

– Морају се процесуирати људи који су учествовали у овом организованом криминалу! Дакле, неко је злоупотребио свој службени положај, неко је издавао илегалне дозволе, Влада је то илегално 2016. унела у Просторни план Републике Србије и то мора да се избаци да бисмо ми почели у опште и да мислимо да је тај пројекат одбачен”, рекла је Алимпић.

Марија се захвалила новинарки са Н1 која је у име удружења Заштитимо Јадар и Рађевину поставила Ани Брнабић питање о забрани копања литијума, питање о томе шта че бити са 528 бушотина и шта ће бити са штетом коју је компанија РиоТинто нанела, на које је Брнабић избегла да да одговор машући некаквим папирима.

– “Премијерка је уместо одговоре на наша питања тврдила да су захтеви испуњени, међутим, то су захтеви Саве Манојловића и Крени промени који су ‘испуњени’ тако што за референдум није потребан цензус а народну иницијативу практично нико неће моћи да покрене: То нису наши захтеви, то су половични захтеви и ја и Звездан Калмар смо више пута то објашњавали. Ми из Коалиције за одрживо рударство и Заштитимо Јадар и Рађевину смо захтеве Влади послали још 16. децембра 2021. и Ана Брнабић њих није прочитала, па није јасно на основу чега она одлучује које и чије ће захтеве испуњавати“, запитала се Алимпић.

– “Сам избор захтева који је испуњен нас уверава да је ово само предизборна фарса. Ми настављамо даље борбу, док се не испуне наши захтеви и док коначно неко у овој земљи не буде сносио кривичну и материјалну одговорност за оно што ради”, истакла је Марија.

Погледајте цело обраћање Марије Алимпић

Извор: Politički.rs