Свет

БИЛ ГЕЈТС ПОДИГАО СВЕТ НА НОГЕ: То ће постати попут грипа, вакцинисаћемо се сваке године!

Милијардер и филантроп Бил Гејтс разговарао је са професорком Деви Сридхар о коронавирусу.

Гејтс је у серији твитова рекао да постоји велика вероватноћа да ћемо се вакцинисати сваке године, али је додао да верује да би корона ускоро могла да се третира као „сезонски грип“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професорка са Универзитета у Единбургу поставила је Гејсту преко Твитера серију питања која су интересовала њене пратиоце, пренео је Индекс.

О омикрону

Гејтс сматра да је омикрон изазов за здравствене системе широм света и да ће најтежи случајеви заразе бити код невакцинисаних.

„Међутим, кад омикрон прође неком земљом, случајеви ће нестати и ковид ће моћи да се третира као сезонски грип“, рекао је Гејтс и додао да ће омикрон створити добар имунитет барем за идућу годину и да је мало вероватно да ће доћи до заразнијег соја коронавируса.

Ипак, нагласио је, у то не можемо бити сигурни.

О будућности вакцинације

Гејтс се осврнуо на тренутне проблеме са вакцинама против ковида-19 рекавши да, иако спречавају тешке последице коронавируса, па чак и смрт, постоје две важне ствари на којима треба радити.

Оно што се сада догађа је да се чак и потпуно вакцинисани људи поновно заразе новим и јачим варијантама вируса који се појављују, а заштита коју вакцине пружају је још увек врло ограничена, рекао је Гејтс.

Будућа цепива сада би требало да спрече поновну инфекцију и осигуратију вишегодишњи имунитет, оценио је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс