Србија

ДОКТОРКА ОТКРИЛА СВЕ! „Суперимунитет“ – многи у Србији га имају, а да и не знају! Ево о чему је реч!

Ко су људи који стичу најјачи имунитет на вирус корона и има ли их у Србији? Др Марија Гњатовић из Института за нуклеарну примену енергије (ИНЕП) открила је да они који имају комбинацију прележане болести и вакцине, уједно и поседују „лепезу антитела“ која ће их штитити и у случају појаве озбиљнијег и опаснијег соја.

„Вакцине су све базиране на вуханском соју, али онда су се неки заражавали делтом, неки омикроном, па се то заправо организму чини као да смо примили једну поливалентну вакцину која ће нас штитити од разних сојева“, истиче др Гњатовић за Euronews.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Самим тим што велики број грађана Србије поседује управо ту „лепезу“ антитела, може се сматрати да полако, али сигурно стичемо колективни имунитет, а појединци и тзв. „супер имунитет“. И можда је баш то разлог зашто се неки од њих још нису одлучили да приме трећу дозу.

„Неки грађани неће да приме трећу дозу управо зато што су прележали ковид у међувремену, а не зато што су против бустер дозе. Неки су помно пратили тај ниво антитела. Ако се деси инфекција након вакцине, јако је добар одговор организма, добра је заштита. Да, можда се сада појавио омикрон који је срушио те теорије, али нису све те особе неодговорне нити имају нешто против тога, једноставно превише је људи прележало“, закључила је др Гњатовић. Више путева ка снажном имунитету

Њене речи потврдило и је лабораторијско истраживање Универзитета здравља и науке у Орегону које је открило више од једног пута ка снажном имунитету.

Наиме, нова студија је открила и два облика имунитета – први је добијање инфекције након вакцинације,а други инфекција која је потом праћена вакцинацијом. Испоставило се да та два „пута“ пружају приближно једнак ниво побољшане имунолошке заштите. Студија је објављена у онлине часопису Science Immunology.

„Нема никаква разлике да ли ћете се заразити, а затим вакцинисати, или ако се вакцинишете, а потом дође до продора инфекције“, рекао је један од аутора др Фикаду Тафесе, доцент молекуларне микробиологије и имунологије на поменутом универзитету.

Истраживање прати студију објављену у децембру која описује изузетно високе нивое имунолошког одговора након продора инфекције, односно тзв. „супер имунитет“. Та студија је била прва која је користила више живих варијанти SARS-CoV-2 за мерење унакрсне неутрализације крвног серума из нових случајева.

Резултати су показали да није важно да ли неко добије инфекцију или се вакцинише након природне инфекције. У оба случаја, имуни одговор измерен у крвном серуму открио је антитела која су била подједнако заступљена и снажнија – најмање 10 пута, од имунитета створеног само вакцинацијом.

Студија је урађена пре појаве високо преносиве омикрон варијанте, али истраживачи очекују да ће хибридни имуни одговор бити сличан.

„Вероватноћа за добијање продорних инфекција је велика јер тренутно има толико вируса око нас. Али, ми се боље позиционирамо вакцинацијом. Ако вирус уђе у организам, имаћемо блажи облик“

Истраживачи су до ових резултата дошли тако што су регрутовали укупно 104 особе, све запослене на Универзитету које су вакцинисане Фајером, а затим их пажљиво поделили у три групе: 42 који су вакцинисани без инфекције, 31 особа која је вакцинисана након инфекције и 31 која је имала инфекцију након вакцинације. Контролишући старост, пол и време од вакцинације и инфекције, истраживачи су узели узорке крви од сваког учесника и изложили узорке три варијанте живог вируса  SARS-CoV-2 у лабораторији трећег ниова биолошке безбедности у кампусу универзитета.

Открили су да су обе групе изградиле „хибридни имунитет“ у поређењу са групом која је само вакцинисана, а није прележала инфекцију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс