Србија

Др Иво Удовичић послао језиву поруку: Последице короне ће нас тек коштати, могу бити фаталне за оне који су били заражени

КОМАНДАНТ војне ковид болнице Карабурма, пуковник доцент др Иво Удовичић, упозорио је да се притисак на здравствене установе у Србији повећава из дана у дан због ширења заразнијег омикрон соја корона вируса.

У интервјуу за недељну Политику, Иво Удовичић је истакао да се сада најчешће хоспитализују особе старије од 60 година, највише они од 70 до 90 година.

– После масовних прослава, доласка наших људи из иностранства и појаве омикрон соја, одмах након дочека Нове године се очекивао изузетно висок број новозаражених. Бројеви последњих дана обарају све рекорде. Само у једном дану смо имали 130 пријема у болнице што је велики број за Београд. Очекујемо да ће наредних дана бити још више инфицираних –  рекао је пуковник Удовичић и изразио уверење да ће нас, како је рекао, „омикрон спасити од нас самих“.

Он је предочио да ће популацију у Србији омикрон сој у великој мери имунизовати јер је недовољан број људи вакцинисан.

Доктор Иво Удовичић ипак сматра да се неће појавити и изненадити нас нека опаснија и заразнија варијанта, већ ће, уколико се буде појавио неки нови сој, тај бити мање опасан и заразан.

Упозорио је да постковид стања код пацијената који су прележали инфекцију могу бити веома опасна.

– Постковид може да буде тихи убица и људи морају да се чувају. Корона вирус не изазива само упалу плућа, већ је то системска болест која доминантно напада ендотел крвних судова и ту прави штету, разара их и ствара услове за крвне угушке и зачепљења крвних судова. А онда, шест месеци после ковида, човек доживи инфаркт миокарда или шлог. Постковид ће нас тек коштати и тек ће изазвати проблеме, а то се пре свега односи на оне који су били заражени делта сојем – рекао је Удовичић.

Указао је да у циркулацији има и даље делта соја и вируса сезонског грипа и да је неопходно следити препоруке светских здравствених институција о ношењу маски.

– Ми лекари смо увек за строже, рестриктивније мере, али јасно је да компромиси морају да се праве јер привреда мора да живи. После две године ковида сви смо се медицински описменили и нема потребе да ми више некога саветујемо шта да ради. Људи морају да воде рачуна о себи и да чувају здравље – рекао је др Удовочић.

Нагласио је да је посебно болно што су током ове пандемије многи млади људи изгубили живот јер нису хтели да се вакцинишу.

– Само је требало да се вакцинишу и данас би били живи. Нама лекарима најтеже је када нам пацијент премине. Нема те утешне реци коју можете рећи некоме ко је изгубио своју блиску, вољену особу – рекао је командант војне ковид болнице Карабурма пуковник доцент др Иво Удовичић.

 

 

Извор: Новости.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2022.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31