Србија

Др Јанковић открио: НАЈВЕЋИ БРОЈ ВАКЦИНИСАНИХ КОЈИ ЈЕ ПРЕМИНУО ПРИМИО ОВО ЦЕПИВО

Међу хоспитализованим пацијентима због ковида 19 има и вакцинисаних, али да се јасно види да вакцине штите јер око 70 одсто преминулих није добило цепиво.

Проф. др Радмило Јанковић, анестезиолог и заменик директора Универзитетског клиничког центра Ниш рекао је да је у ковид објектима Универзитетског клиничког центра Ниш од јануара до средине новембра 2021. године од вируса корона преминуо је 3.091 пацијент, по једном дану у просеку 9,4 особе. Највише оних којима је ковид однео живот није било вакцинисано, док је вакцинисано било њих 514, казао је он за Политику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вакцинални статус преминулих пацијената праћен је од 15. августа до 17. новембра 2021. године, када је живот изгубило 1.536 оболелих од короне, а од којих 66,5 одсто није било имунизовано. Од 514 преминулих вакцинисаних пацијената, 471 је добио кинеску вакцину, 21 руску, 18 „Фајзер-Бионтек“, а четворо пацијената „Астра Зенеку“.

Међу хоспитализованим пацијентима због ковида 19 има и вакцинисаних, али да се јасно види да вакцине штите јер око 70 одсто преминулих није добило цепиво.

– Вакцине су веома добро урадиле посао када је реч о делта соју, који је прошле године био највише присутан. Спречавале су доста заражавања, а свакако смртне исходе. Највећи број вакцинисаних који је преминуо примио је „Синофармову“ вакцину, али треба узети у обзир и да је највећи број грађана код нас управо имунизован тим цепивом – рекао је он,

Проф. Јанковић је, затим објаснио и колико је прошло откад су ти пацијенти били вакцинисани последњом дозом.

– Када смо гледали датуме када су ти људи били вакцинисани, видели смо да је прошло више од пет-шест месеци од имунизације. Зато је после уследила иницијатива да се скрати време за добијање бустер дозе, што је брзо и усвојено. Ту смо одлуку много боље преломили у односу на неке западне земље које су калкулисале с трећим дозама. Много нам значи детаљно праћење епидемијске ситуације како би се неке мере предузеле на време, јер је само скраћивање времена за давање бустер дозе спасло много живота. Нарочито су ефикасне мРНА вакцине – истиче др Јанковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Политика/Srbijadanas.com