Русија

Драма се наставља! Бивша званичница Пентагона послала хитно упозорење: „ПУТИН ЋЕ СЕ БРЗО КРЕТАТИ, ЗГРАБИЋЕ ЗЕМЉУ…“

САД се морају припремити за рат са Русијом, упозорила је бивша званичница Министарства одбране САД, рекавши да би Вашингтон „могао бити приморан да се војно укључи“ ако Москва одлучи да изврши инвазију на Украјину у блиској будућности

Евелин Фаркаш, која је била заменица помоћника министра одбране за Русију, Украјину и Евроазију од 2012-15, објавила је у уторак чланак у Дефенсе Оне у којем тврди да је непосредна руска инвазија на Украјину „вероватнија“ од супротне опције. Бивша званичница Обамине администрације инсистира да ће дипломатски преговори Москве и Вашингтона вероватно пропасти и да би САД већ требало да се спремају за рат са Русијом. Она је позвала је САД да формирају „међународну војну коалицију“ да одврате руског председника Владимира Путина „и, ако је потребно, да се припреме за рат“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Фаркашевој, Русија не поштује међународно право, а охрабрена је недавним масовним протестима у Казахстану, суседној држави и бившој совјетској републици са којом Москва има блиске везе. Све ово, како је рекла, чини вероватнијим него икад да Путин планира инвазију на Украјину.

„Ако Русија поново победи, остаћемо заглављени у кризи не само око Украјине, већ и око будућности глобалног поретка далеко изван граница те земље. Остављен необуздан, Путин ће се брзо кретати, зграбити мало земље, консолидовати своје добитке и усредсредити се на следећу сателитску државу у својој дугој игри да обнови све границе пре 1991, сфере географског утицаја за коју сматра да је неправедно одузета Великој Русији“.

Чланак Фаркашеве дошао је у тренутку када су се високе дипломате из САД и Русије састале ове недеље у Женеви како би разговарале о безбедносним предлозима које је Москва доставила Вашингтону у децембру. Кремљ је затражио писмене гаранције да се НАТО, војни блок предвођен САД, неће ширити на Украјину и Грузију, две земље које деле границе са Русијом.

Амерички званичници су у међувремену изразили забринутост због наводног гомилања руских трупа у близини Украјине и рекли да неће давати никаква обећања о чланству у НАТО-у. Упркос очигледном ћорсокаку, званичници обе стране су наговестили да су вољни да преговарају док имају прилику. Русија је више пута негирала да има било какве агресивне намере према Украјини и оптужила САД да подстичу тензије пружајући Кијеву оружје и војну подршку.

 

 

 

 

 

 

Извор: RT