Србија

ДРЖАВНИ ТЕРОР! Полиција раном зором упада у куће грађана због Рио Тинта и застрашује их

Држава Србија незаконито запошљава раднике по уговорима о привременим и повременим пословима, неке од њих држе и по 18 година по таквом уговору, а законско ограничење је 120 радних дана, изјавио је Глишо Видовић, председник Синдиката полиције „Слога“, члан Главног одбора Удружених синдиката Србије „Слога“ и председник тог Синдиката за град Ужице.

Он је, гостујући у емисије Реч продукције Хелмкаст, напоменуо да тзв. ПП уговори нису уговори из радног односа, те да ангажовани радници по њима немају право ни на један плаћени дан годишњег одмора, боловања или било који други слободан дан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, у емисији се говорило и о кршењу закона према уговорима на одређено време, јер се радници не запошљавају за стално након две године, што је законска обавеза, већ се уговори на одређено продужавају недопустиво дуго.

Видовић је говорио и о пракси да се запосленима уводи радна субота, те уместо законом гарантованих 40 сати, радник је присиљен да ради 48 сати током читаве године, иако је прековремени рад према закону изузетак, а не правило. Како је казао, врло често и тај противзаконит прековремени рад није евидентиран, а тиме ни плаћен.

– Инспекција за рад не ради свој посао. Утицај локалних моћника на њих је велики и кад им неко дође да пријави, они кажу „видећемо“ и избегавају да оставе писани траг. Има формулар који треба да попуни лице које подноси пријаву против послодавца, нпр. за рад на црно, да се то евидентира и заведе. Међутим, они то лице усмено саслушају, које још, ако је правно неуко, они га враћају кући, кажу „видећемо шта можемо да урадимо“ и на то се све своди. Другачије је кад нека организација поднесе пријаву, онда морају да поступају, али имамо решења о одбачају која су смешна – испричао је Видовић.

Он је рекао да једино синдикат Слога подноси пријаве у таквим случајевима.

– Ми смо поднели и кривичне пријаве против начелника инспекције рада у Ужицу и једног од инспектора, због непоступања. Међутим, неопходне су реформе у инспекцији рада, да би заживело поштовање радних права – истакао је Видовић.

Како је напоменуо, чак се и инспекторима за рад крше одређена радна права.

Глишовић је испричао како је полиција упадала у раним јутарњим часовима у куће виђенијих људи у Ужицу, и упозоравала их да не иду на протесте против Рио Тинта. Како је рекао, и њему самом, иако је полицајац, колеге су упали на исти начин.

– Упали су око седам ујутро, извинили су се културно, и рекли да су добили наређење да ми изрекну меру упозорења. Ја сам био изненађен због чега, и на крају су ми рекли; „Па знате, данас се одржава протест против Рио Тинта, па да не би нарушили јавни ред и мир“. Ја чак нисам ни био тога дана у Ужицу, кренуо сам истог јутра, јер смо имали скупштину Синдиката у Книћу. Нисам ни планирао да идем на протест, али су претпоставили јер сам вођа радничког покрета да бих могао да се појавим – објаснио је саговорник Хелмкаста, додавши да га је то подсетило на „Кристалну ноћ“ јер су још неки угледни грађани на сличан начин упозоравани, а једном доктору су упали око 06:00 часова ујутру.

Он је рекао да у полицији има 17 синдиката, али да су од тога пет њих који нешто раде за своје чланове.

– Један синдикат је репрезентативан, остали нису и функционишу на основу потписивања споразума са кабинетом. Једино „Слога“ није потписала, нити је пожељна нити је позивана на састанак са министром – изнео је Видовић и додао:

– Мислим да је највећи расадник кадрова средњег менаџмента у МУП-у из редова синдиката. Од 2010. године сви су добили високе школе и напредовали .
Он је говорио и о тужби коју је његов синдикат поднео против министра полиције Александра Вулина због дискриминације у полицији, као и о суспензији коју је на основу лажне оптужбе зарадио убрзо након тога. Он је говорио и о томе како су хапшени младићи јер су јајима погодили постер Александра Вучића, уз образложење тужиоца да су тиме угрозили безбедност председника.

О свему томе опширније гледајте у емисији.

Извор: Правда