Србија

Хитно се огласио доктор Удовичић: „МЛАДИ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ КАКО НЕ БИ ИЗГУБИЛИ ГЛАВУ“ Ево шта следи!

Командант војне болнице на Карабурми др Иво Удовичић, оценио је да ће у наредних пар дана нагло скочити број заражених због прославе Нове године и да су, као и у претходним таласима, најугроженији невакцинисани пацијенти.

Удовичић је рекао да је епидемиолошка ситуацији у земљи сложена и навео да су тренутно у ковид систему Ковид болница у Батајници, Инфективна клиника, Болница у Младеновцу и Институт за медицину рада, као и ВМЦ Карабурма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Врло брзо ћемо доћи у ситуацију да поново отварамо остале Клиничко-болничке центре у ковид болнице. Што се тиче Карабурме ми смо на две трећине попуњености капацитета и то су углавном пацијенти који су дошли у установу у претходном таласу око Нове године, нема нових, али очекујемо да ће пристићи – поручио је комадант Удовичић.

Истакао је да се први пријеми пацијената, који су се заразили током празника, очекују сутра и прекосутра.

Удовичић се осврнуо и на ситуацију међу запосленима у здравственом систему и рекао да је један део запослених на одмору, док велика већина радника није успела да се одмори, већ ће наставити да ради у предстојећем таласу.

Поред умора здравствених радника, ситуацију, каже он, додатно компликује то што је један део особља који је вакцинисан заражен.

Удовичић је закључио да ће ускоро морати да се у црвену зону повлаче запослени из других здравствених институција и да је предлог струке да се скрати карантин здравствених радника, који су позитивни и немају никакве симптоме.

Када је у питању нови сој вируса, омикрон, Удовичић је изразио наду да неће бити велики број заражених са тежом клиничком сликом у јединицама интензивне неге.

Навео је да се омикроном могу заразити и вакцинисани, и они који су „прележали“ ковид, те нагласио да су ипак најугроженији они који нису примили вакцину.

– Не зна се како ће нови сој деловати на невакцинисане. Оно што се зна то је да су ваксцинисани значајно заштићенији од невакцинисаних – казао је Удовичић.

Прокоментарисао је искуства других земаља са омикроном и поручио да Србија не може да се мери са европским земљама, јер је у њима знатно већи број особа вакцинисано.

Истакао је да су невакцинисане особе млађе доби попуњавале капацитете на интензивној нези у претходним таласима и упозорио да су млади, због прослава, ризична група када је у питању предстојећи талас.

Ризичну групу, према речима комаданта, представљају и старији код којих су симптоми и облици болести далеко тежи због година и хроничних болести, било да су вакцинисани, или не.

Како је нагласио важност имунизације и навео податке из поседњег таласа у коме су 70 одсто болничких капацитета заузимали невакцинисани пацијенти.

Према његовим речима, у последњем таласу 50 особа на интензивној нези било млађе од 55 година, као и да је шест особа од 16 до 40 година преминуло од последица инфекције ковидом.

– Ово је најјачи аргумент који говори у прилог вакцинацији, млади људи треба да се вакцинишу да не би дошли у ситуацију да изгубе главу – поручио је Удовичић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг