Регион

ХРВАТСКИ КРИМИНОЛОГ НАВЕО ТРИ МОГУЋНОСТИ ЗАШТО ЋУТЕ МАТЕЈЕВИ ДРУГОВИ: Прва опција је језива

Фото: Фејсбук принтскрин

ЗА несталим Сплићанином, Матејем Перишем (27), коме се изгубио сваки траг у ноћи између 30. и 31. децембра у Београду, трага се већ тринаести дан.

Већина од шесторице младића који су били с њим нису иступали у медијима после нестанка у Београду због чега их је део јавности прогласио осумњиченицима који скривају праву истину. Угледни загребачки криминолог Жељко Цвртила каже да постоје три опције због којих су се Матејеви пријатељи одлучили на ћутање, пише Вечерњи.хр.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прва опција је та да су момци сведочили неком окршају или инциденту који је повезан с озбиљним казненим делом, али су су међусобно склопили завет ћутања како и сами не би постали учесници у некој врсти криминала – каже он.

Могуће је, каже, да су сви заједно упали у проблем у којег су инволвирани те да им је од неког сумњивог друштва под претњом сугерисано да о томе ћуте.

– Ипак бих рекао да је то најмање изгледна опција. Реч је више-мање о уредним младићима који нису били део полусвета, дакле они немају манире криминалаца нити су толико ментално јаки да би могли играти игру с полицијом. Сви су редом млади, живе с родитељима и имају послове – наводи он.

Тешко је поверовати да нико од њих не би поклекнуо психичком притиску и све испричао да је ичега сумњивог било, каже криминолог.

Друга је опција, каже, пасивност због могуће срамоте, линча или негативне слике у јавности.

– Ако су се у клубу догађале неке сумњиве ствари попут конзумације дроге или вербалних и физичких обрачуна, онда је могуће да остатак Матејеве екипе о томе не жели говорити, а поготово не под својим именом и презименом – наводи Цвртила.

Проценили су можда да им је паметније да све кажу истражним органима него да иступају у медијима и тако себи, али и породицама отежају живот због осећаја срамоте и нелагоде.

– Осим тога, интернетски простор обележен је линчем па је могуће да уопше не желе себе и ближње излагати потенцијално опасним ситуацијама. Линч се створио оног тренутка кад је јавност посумњала да ћуте циљано и смислено и не желе да открију истину, а то уопше не мора бити истина и нико не може тврдити да и данас нису у сарадњи с полицијом – тврди Цвртила.

Као последњу опцију Цвртила наводи изостанак сазнања о евентуалном окидачу који је резултирао нестанком Матеја.

– Момци су прошли полиграфско тестирање. Испитани су од полиције и очигледно су рекли шта су знали. Заиста је могуће да је Матеј упао у спорадични проблем мимо њих, што они нису видели – закључује криминолог.

Он је одговорио и на питање да ли је Матејев нестанак пријављен прекасно.

– Не, није пријављен прекасно. То је највећа глупост која се појавила у етру. Они су нестанак пријавили одмах ујутро, већ у 10 сати – навео је он.

– Дакле, Матеј је нестао око 2 сата ујутро, прво су га покушавали добити на мобитлни телефон па су сами кренули у потрагу. То су све логичне радње које би пријатељи направили. У полицију су отишли тек кад су видели да му нема трага ни гласа, а српска полиција им је казала да иду да провере да ли им је пријатељ у некој од београдских болница – закључио је криминолог.

Извор: Нпортал