Регион

ЈЕДАН ОД МАТЕЈЕВИХ ДРУГОВА НАПОКОН ПРОГОВОРИО: Периш је знао где иде

Рута којом се у ноћи нестанка кретао Сплићанин Матеј Периш реконструисана је помоћу снимака са надзорник камера и готово је потпуно позната, међутим ни ово није дало одговор на питање – зашто се младић у ноћи између 30. и 31. децембра њоме запутио.

Међутим, иако се верује да је Матеј пијан и дезоријентисан истрчао из клуба, његов отац, али и бројни хрватски медији наводе другачије и кажу да управо снимци на којима се види како Матеј трчи указују на то да је био потпуно свестан, одлучан и да је „знао где је кренуо“. Након што је београдска полиција званично, након прегледаних на стотине сати видеа са надзорних камера у близини Бетон Хале, објавила снимке са 17 локација и практично потпуно реконструисала Перишево кретање кобне ноћи након што је у мајици кратких рукава истрчао из клуба „Готик“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Помоћу ових снимака утврђено је да се Матеј те ноћи трчећи кретао кроз Карађорђеву улицу, па испод Бранковог моста, па кроз Травничку и Улицу браће Крсмановић до ресторана „Саванова“ на Савској променади, па све до платоа на реци. Сумња се да је управо на том месту Матеј ушао у ледену реку и запливао поново у правцу клуба „Готик“. Да се кобне ноћи све тако одиграло потврђује снимак реке на ком се види „објекат на површини воде“ који иде у том смеру, а што се поклапа са последњим сигналима са мобилног телефона Матеја Периша

Хрватски медији, пак кажу да се Матеј по Београду и око Бетон Хале „изврсно сналазио“ и да се његова траса кретања те ноћи скоро потпуно поклапа са рутом коју предлаже интернет навигација након што се унесе клуб Магацин (бивши „Готик“) као полазна тачка, а ресторан „Саванова“ као одабрано одредиште. Међутим, оно што „Слободна Далмација“ не наводи је да је то траса коју навигација нуди уколико се крећете колима, а не пешке.

Добро се сналазио

„Његова и навигацијска рута не преклапају се тек у једном краћем делу, након чега се Матеј поновно враћа на задани пут. У случају да је некуд намеравао стићи, за претпоставити је да се момак у страној земљи ослонио на упуте које му је понудила мобилна навигација“, наводи Слободна Далмација.

Хрватски медији сада наводе сумњу да је Матеју можда ову локацију послао неко, „поделио“ преко неког од четова на мобилном телефону, ко га је тамо и чекао и да је зато младић ужурбано изашао из клуба и трчао до тамо. И Матејев отац, Ненад Периш, више пута је напоменуо да му се чини да његов син „трчи према одређеном циљу“.

– Није трчао, како видим, а да не зна где трчи – рекао је он.

Како анализирају хрватски медији, Матејева траса „доста континуирано тече“ ка финалном одредишту. Матеј, осим тога, не узнемирава пролазнике, не тетура се, склања се од возила, спретно прескаче ограду испред ресторана на одредишту, у једном тренутку успорава корак и на објављеним снимцима не делује дезоријентисано.

Рута

Матеј се на почетку креће путем који је истакнут на Гугл мапи као приказ најкраће руте за возаче, стижући тако од клуба до Карађорђеве улице. Крећући се левом страном пута продужио је право и прошао испод Бранковог моста, па је на раскирсници зауставио такси.

Није познато шта је Матеј упитао таксисту, ни шта му је он одговорио, али је могуће, како наводе и хрватски медији, да је младић тражио превоз јер је схватио да му је одредиште нешто даље него што је мислио. Не треба занемарити ни чињеници да је у зимској ноћи истрчао у мајици кратких рукава и да му је тада већ увелико постало хладно, иако је трчао.

Непосредно након кратког разговора с таксистом, Матеј је наставио да се креће Карађорђевом и могуће је, наводи „Слободна Далмација“ да је скренуо у Травничку улицу јер је схватио да га Карађорђева води даље од реке, а он се упутио ка променади и ресторану „Саванова“.

Када је стигао до „Саванове“, ресторана који тада није радио, Матеј је успорио ход, прескочио ограду и кретао се око зграде ресторана и тражио изаз на Променаду. Ту се спустио низ степенице према Сави, али снимак са надзорне камере се ту завршава и, како је полиција објавила, не види се шта се на том платоу дешава, да ли је, како се верује, био сам и зашто је ушао у воду.

Шта може да се открије из Матејевог телефона

Мобилни телефон несталог Матеја недоступан је од ноћи његовог нестанка. Сигнал с његовог телефона регистрован је управо на платоу код „Саванове“ где је, како се сумња, ушао или пао у воду. А последњи сигнал „ухваћен“ је у близини Великог ратног острва, што може указати да је Матеј до тамо пливао, а да му је мобилни био у џепу. По тој теорији, то би значило да се младић негде на тој локацији утопио. Мобилни тефони новије генерације углавном су водоотпорни до дубине од око два метра и то само неколико сати, тако да је телефон могао да одаје сигнал базној станици само у тој ситуацији.

Судски вештак за мобилне телефоне из Сплита рекао је за „Слободну Далмацију“ да је добијање информација из Матејевог телефона сада ограничено.

– Већина услуга које се користе на мобилном имају неке „бекапове“ на Гугл драјву и слично. Теоретски се до података може доћи и без уређаја ако се његов број реактивира другом картицом и ресетују се лозинке од мејла, тако би се могла направити реконструкција кретања. Једноставније речено: ако телефон има укључену локацију он у сваком тренутку прати где сам – рекао је он.

Што се тиче позива и СМС порука њих бележи оператер и може их извући, док ове остале преко интернета не. Код друштвених мрежа и апликација за комуникацију може се добити све што је на „облаку“, а то је могуће за Фејсубук, Инстаграм и Телеграм. Такођер се може од Фејсбука и званично добити приступ налогу у овим ситуацијама у које је укључена полиција.

Што се тиче комуникације WхатсАпп-ом, може се утврдити једино ако има активиран бацкуп на Гугл Драјву. Што се тиче биометријских информација корисника (број откуцаја срца, брзина ходања…) све зависи да ли је користио неку апликацију за праћење истих и коју. Све то може помоћи да се лакше реконструише његово кретање кобне ноћи.

Изјаве пријатеља

Циљ Матејевог изласка из клуба познат је сигурно и његовим пријатељима које су инспектори МУП-а Србије полиграфски тестирали и испитали. У бар једном од тих исказа, које је су сада преузели хрватски полицајци, стоји где и зашто је Матеј Периш ишао. Чињеница да је изашао без јакне, указује на то да је намеравао да се врати у клуб, а не може бити искључено да је трчао јер га је неко чекао.

Ни један од његових шест пријатеља, с којима је дошао у Београд и с којима је те ноћи био у клубу, за медије није желео да исприча шта се дешавало те ноћи и зашто је Матеј изашао из клуба. Ово је оставило простора за сумњу да управо они знају истину о томе.

Извор: Курир.рс/Слободна Далмација

Ознаке