Регион

ЈУРИЋ ОТКРИО ДВЕ КЉУЧНЕ СТВАРИ НЕСТАНКА: Нема доказа да је Матеј ушао у реку, ово никако не штима

Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“ и Центра за несталу и злостављану децу, у разговору за „Блиц“ на тему случаја несталог Матеја Периша (27) из Сплита, посебно истиче две ствари које су, према његовим речима, кључне за потрагу која траје девет дана.

Такође је открио детаље из истраге и навео да је за ронице који претражују Саву и Дунав најважније да знају где је Матеј наводно упао у воду, а да са друге стране, не постоји ниједан конкретан доказ да је младић из Сплита уопште у реци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пре свега желим да нагласим да оно што нам у задњих неколико дана запада у очи и уши је генерално начин извештавања неких медија, а везано је за његово психичко стање те вечери. Смета ми да неко суди о његовом здравственом стању, а посебно о сексуалној оријентанцији – рекао је Игор Јурић.

Потом је навео да је запостављен снимак који је објављен пре неколико дана, а који је пласиран као видео на којем је приказано кретање несталог Матеја Перише.

– Некако је запостављен снимак у целој причи, посебно онај део на ком је особа која плива у Сави. Тај снимак се тада појавио, отац Ненад Периш је рекао да на делу снимка на којем се види особа која плива у реци није његов син и од тада то као да је заборављено. Не поставља се кључно питање, ко је то снимао, а снимано је мобилним телефоном, док су остали снимци са надзорних камера, када је то снимљено и на крају крајева, ко је та особа која плива у Сави? И зашто је то снимљено? Како се нико тиме није „позабавио“? – прича Јурић.

Каже да је за полицију, односно рониоце, кључна ствар – где је особа коју траже упала у воду.

– Причао сам са рониоцима и за њих је кључна ствар где је особа упала у воду. То је за њих кључни доказ. А заправо, не постоји ниједан доказ да је Матеј упао у воду. Ако није упао у воду, поставља се питање зашто је то пласиран? Да ли је неко свесно желео да скрене истрагу у другу страну. Дакле, ко је власник тог снимка и ко је особа која плива у води? Шта се ту дешава? Ово су сасвим логична питања која се сама намећу. Тај снимак много тога може да каже у смеру проналаска Матеја, али и да покаже да ли неко намерно урушава истрагу – наводи Игор Јурић.

Кроз причу са оцем Ненадом и пријатељима који су у ноћи када је Сплићанин нестао били са њим у клубу Готик, Игор, како каже, не верује да је Матеј био под дејством наркотика.

– Причао сам и са пријатељима и оцем, оно што могу да кажем, не верујем да је он користио супстанце. Оно што се не зна је шта се десило на његовом путу до самог тоалета… Чињеница је да његова сама кретња може да се лоцира. Постоје очевици који могу да потврде шта се десило у задњим моментима. Сигуран сам да постоје очевици и сведоци који могу да дају додатне инфромације. Надзорне камере такође могу много више да открију, јер они делови снимка на којима је стварно он, су само делови, ту постоји снимак и пре и после онога што је дато у јавност – прича Јурић.

Наводи да је друга веома важна, односно, кључна ствар за цео овај случај, телефон Матеја Перише.

– Оно што је јако важно је где је задњи пут телефон лоциран, где се искључио, на ком месту је базна станица лоцирала телефон. Ако је то вода, онда рониоци лако могу да га пронађу. Локација се даје на задње паљење и гашење телефона, а то нико не спомиње. Шта се дешава са телефоном? Задњи разговори и смс поруке могу да се скину, све то може да буде кључ случаја. Дакле, имамо две кључне ствари које нико не спомиње: снимак човека који плива у реци и телефон.

Игор открива да су пријатељи Матеја његов нестанак пријавили већ у 10 ујутру и да им је тада речени да се прво распитају у болницама.

– Прво је од 2:30 до 10х изгубљено 7,5 сати, а касније од 10 до 18 часова, додатних 8 сати. То је катастрофалан губитак времена за потрагу за несталим лицем. Дакле, они су већ у 10 ујутру су били у полицији и пријавили нестанак. Тада им је речено да се распитају у болницама. Када су то испроверавали, вратили се у 18 часова у станицу и рекли да њега нема. Онда је полиција почела потрагу. То јесте пропуст пријатеља… – наводи он.

У целој причи, како наводи, нешто не „штима“. Много је, каже он, контроверзи.

– Не постоји ниједан снимак на којем се види да он улази у воду. Не постоји снимак који показује да се вратио степеницама. Та ствар је јако чудна. Морам да кажем да у целој причи нешто не штима. Много је контроверзи. Где је остатак снимака, цео тај део града је под камерама. Невероватно је да му се одједном губи траг… – наводи Игор и истиче да се диви Ненаду Периши: „Он даје једну умирујућу поруку. Свака му част и дивим му се на томе како се држи… Ја нисам могао тако“.

За крај истиче да је ово још један случај који потврђује чињеницу да је Србији преко потребан Амбер алерт и регистар несталих особа.

– Још једном инсистирамо да МУП размисли о начину потраге о несталим људима, да нам је потребан Амбер алерт, да нам је потребан регистар несталих особа, јер такав регистар би помогао у потрази за другим лицима који нису добили овакву пажњу јавности.

Извор: Блиц