Србија

КРИЗНИ ШТАБ СЕ ОГЛАСИО: Ове мере почињу да важе од сутра

Нова правила за самоизолацију људи који су имали контакт са зараженима, као и карантин за заражене ковидом 19 највероватније ће почети да важе од сутра.

Наиме, чланови кризног штаба проф. др Сања Радојевић-Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, и епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић потврдили су за наш лист да ће кућна изолација за заражене ковидом трајати десет уместо досадашњих 14 дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, ако неко жели раније да је прекине може да уради ПЦР тест после седам дана и то о трошку државе. Тест мора бити негативан како би изолација могла да се прекине.

Проф. др Сања Радојевић-Шкодрић је истакла да кућна изолација после изласка из болнице, која је до сада била 14 дана, бити укинута.

– Код пацијената који имају развијену клиничку слику дужина кућне изолације зависи од трајања симптома, па се може десити у истој могу бити и 14 дана ако и даље имају симптоме, а о чему одлучују лекари, који и затварају боловање и одлучују о трајању истог ако је реч о запосленом – рекао је проф. др Бранислав Тиодоровић.

Он је навео и да Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ треба да направи прецизне смернице које ће унети у Стручно-методолошко упутств (СМУ), а које Влада Србије треба да усвоји како би могло да се применљује и то од сутра.

Такође, на седници кризног штаба у петак било је речи и о третирању контаката заражених особа, али никаква одлука није донета. Очекује се да ће „Батут“ сутра дати званично саопштење.

Како незванично сазнајемо, трајање карантина у кућним условима за блиске контакте биће седам уместо досадашњих 10 дана. Карантин ће највероватније моћи да се прекине после седмог дана уз негативан резултат ПЦР теста, а узорак за ПЦР тест може се узети најраније шестог дана од почетка карантина и ради се о сопственом трошку.

Подсетимо, цена ПЦР теста на лични захтев је смањена са 9.000 на 6.000, док је цена антигенског теста смањена са 3.500 на 1.800 динара.

Извор: Курир