Србија

МЛАДЕН МИЈАТОВИЋ СЕ ОГЛАСИО: Ево шта се десило Матеју

Медији у региону интензивно пишу о нестанку Матеја Периша, 19 дана пошто му се изгубио сваки траг. Претходних дана појавило се неколико нових снимака из ноћи 31. децембра када је Матеј последњи пут виђен пре нестанка.

Новинар Младен Мијатовић анализирао је снимке с којима се јавност недавно упознала. Напомиње је необориво доказано да никаквог насиља над Матејем није било кобне ноћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Још није утврђена аутентичност тог снимка и нажалост данас се у јавности појављује много спекулација, полуинформација и дезинформација о случају који интригира не само Србију и Хрватску већ читав регион од 31. децембра прошле године. Недвосмислено је током истраге утврђено на основу снимака са сигурносне камере и на основу других показатеља да Матеја Периша нико није јурио да он ни од кога није бежао и да се пре самог уласка и скока у реку Саву налазио сам. Дакле, није могуће да је неко био поред њега или да га је гурнуо у воду – наводи Мијатовић за Информер.

Према његовим речима, постоји једна велика недоумица у вези с нестанком Матеја Периша.

– Полицијска управа за град Београд је емитовала снимке у медијима и то су снимци са безбедносних камера на којима се јасно види кретање Матеја Периша кобне ноћи. Урађена је реконструкција његовог кретања од тренутка када је изашао из ноћног клуба до тренутка када је дошао до ограде која раздваја савску променаду од реке Саве. На тим снимцима се јасно види кретање Матеја Периша кроз неколико београдских улица, затим тренутак када је покушао да заустави такси и да уђе у њега, али није успео тако да су и ти снимци са безбедносних камера један евидентан и конкретан доказ да није било никаквог насиља над хрватским држављанином. Он је из неког разлога својевољно трчао београдским улицама кобне ноћи. Надам се да ће истрага утврдити зашто је то урадио.

Мијатовић нема дилему да су припадници МУП-а Србије предузели све што су могли, као да и даље то раде, када је у питању овај случај.

– Припадници Министарства унутрашњих послова од тренутка званичног пријављивања нестанка 27-годишњег Матеја Периша предузели су све мере у складу са законом према мојим сазнањима како би се што пре пронашло нестало лице. Ангажоване су организационе јединице МУП, међу њима речна полиција, ронилачка јединица Жандармерије, полицијска бригада, припадници из различитих полицијских станица, а затим су се у потрагу за несталим лицем укључили и припадници полицијских управа Панчева, Смедерева и Пожаревца. Колико се озбиљно приступило случају говори и потврда МУП Хрватске, чији су припадници боравили у Београду и разговарали са српским колегама о случају.

МИјатовић верује да још једно кључно питање заслужује да добије одговор.

– У овом случају нам за сада није познато зашто се Матеј Периш одлучио да изађе из ноћног клуба, да напусти дугогодишње пријатеље са којима провео цело после подне, вече и добар део ноћи. Основна непознаница је његов мотив да без јакне изађе из ноћног клуба и оде у непознатом правцу.

На питање када се у оваквој пракси обуставља потрага, Мијатовић каже:

– Не могу ја да одлучим наравно када ће и да ли ће потрага бити обустављена. У сваком случају за несталим лицем се трага док не буде пронађено без обзира на епилог односно исход или резултате те потраге.

Извор: Курир.рс