Спорт

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Припрема се спајање, преговори у току

Компаније Водафон и Илијад у преговорима су о склапању споразума у ​​Италији који би спојио њихове фирме.

Како сазнаје Ројтерс, оне то чине у покушају да окончају жестоку конкуренцију у трећој највећој економији еврозоне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преговори између две компаније су у току и обе стране активно проучавају начине за повезивање својих предузећа у Италији, рекли су извори поменутог медија, који су желели да остану анонимни.

Илијад, који ће 25. јануара дебитовати у жичаној широкопојасној мрежи у Италији, ради са инвестиционом банком Лазард на својим стратешким плановима у Италији, рекао је један од извора, упозоравајући да договор није сигуран. Али, ако буде успешан, он би створио телекомуникациони центар са продором на тржиште мобилних уређаја од око 36 одсто и комбинованим приходима од скоро 6 милијарди евра.

Илијад и Водафон су одбили да коментаришу, док Лазард није био доступан за коментар.

Илијад разматра опције за даље ширење у Италији последњих месеци, док настоји да искористи „грозницу“ договора у италијанској телекомуникацијској индустрији да убрза консолидацију и заустави рат ценама који смањује њене марже, рекли су извори.

У то, разговори долазе у тренутку када садашњи Телеком Италија још процењује преузимање за 10,8 милијарди евра од стране америчког фонда ККР, са циљем да се највећа италијанска телефонска група приватизује. Оснивач Илијада истовремено је члан одбора у ККР-у као независни директор, а сада очигледно жели да запоседне фрагментисано италијанско тржиште телекомуникација где је започео агресивни рат ценама 2018. године када је Илијад направио свој пробој на тржишту.

Руководиоци индустрије су у више наврата позивали да се четири телекомуникационе компаније (TIM, Vodafone, VindTre и Iliad) преспоје у три и тако подигну марже.

Иначе, Водафон има годишњи приход од око пет милијарди евра у Италији и покрива 28,5 одсто тржишта корисника мобилних телефона. Са друге стране, Илијад је много мањи и у Италији је пријавио 674 милиона евра годишњег прихода у 2020. и удео на тржишту мобилне телефоније од око 7,7 одсто.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92