Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Смртоносно оружје стигло у Украјину

Прва пошиљка пакета безбедносне подршке Украјини вредног 200 милиона долара стигла је у Кијев, саопштила је данас Амбасада САД.

Испорука је уследила након посете америчког државног секретара Антонија Блинкена Кијеву ове недеље усред забринутости Кијева и његових западних савезника због десетина хиљада руских војника на граници са Украјином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија пориче планирање нове војне офанзиве.

Пакет помоћи од 200 милиона долара одобрио је Вашингтон у децембру.

„Сједињене Државе ће наставити да пружају такву помоћ како би подржале украјинске оружане снаге у њиховим сталним напорима да одбране суверенитет и територијални интегритет Украјине од руске агресије“, наводи се.

У саопштењу се такође наводи да пошиљка садржи „смртоносну безбедносну помоћ и муницију намењену украјинским браниоцима“.

Украјински министар одбране захвалио је Сједињеним Државама на помоћи.

„Као што је председник Бајден рекао председнику Путину, у случају руске инвазије на Украјину, САД ће пружити помоћ Украјини и послати јој још више одбране“, наводи се у саопштењу амбасаде САД у Кијеву.

Украјински председник Валодимир Зеленски рекао је јуче у твиту да је захвалан председнику САД Џоу Бајдену на дипломатској и војној помоћи без преседана.

Сједињене Државе су последњих недеља биле ангажоване у дипломатским активностима са Русијом по питању Украјине.

Западне земље страхују да Москва планира нови напад на Украјину, коју је извршила инвазију 2014. године и припојила Крим.

Русија то пориче, али каже да би могла да предузме војну акцију на неодређено време ако се не испуне безбедносни захтеви.

Истовремено, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да је ове недеље разговарао са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном о разговорима са Русијом.

„Добро је знати да дипломатски пут контаката са Русијом остаје активан“, написао је Кулеба у твиту.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист