Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Спрема се закон, ко спомене једну реч следи затвор

Република Српска припрема Закон о забрани називања геноцидним колективитет или националну групу у БиХ.

Како преносе Новости, тај закон могао би да буде у Парламенту БиХ већ почетком фебруара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У поменутом предлогу предложе се да се казни затвором од пет година свако ко одређени колективитет, односно БиХ, Српску, Федерацију БиХ, Брчко или кантоне назове геноцидним. Затвор од пола деценије следује и сваком ко за било коју националну групу у БиХ каже да је геноцидна.

Ипак, кључ код усвајања поменутог решења, или отварања расправе у Парламенту БиХ, како кажу извори „Новости“, сада је на странкама из Федерације БиХ, пре свега бошњачким, које би требало да одлуче хоће ли ставити ван снаге наметнуте измене Кривичног закона БиХ од стране Валентина Инцка и подржати дебату о новом законском решењу у Парламенту БиХ.

Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Парламенту БиХ, каже, за „Новости“ да је реално да се усвоји предлог који долази из РС, јер је реч о акту који једнако третира све народе, етничке групе у БиХ, али и ентитете и државу БиХ.

„Уколико има разумевања за једнакост у Федерацији БиХ и бошњачком политичком кору, законско решење ће се усвојити у Парламенту БиХ. Али, уколико желе да наставе да таргетирају један народ и ентитет, онда ће то бити потврда да нема разговора са ФБиХ о равноправности2, каже он.

Стевандић истиче да је наметнута Инцкова одлука око измена Кривичног закона БиХ највећа срамота Европе, јер је Европска комисија дала јасан став да законе не усваја високи представник у БиХ него надлежна тела у БиХ, односно Парламент БиХ, и додаје да очекује подршку за ново законско решење и од опозиционих странака из РС које имају представнике у Парламенту БиХ.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик потврдио је да ће Српска предложити ново законско решење о забрани називања геноцидним колективитета или националне групе у БиХ. Он каже да РС и даље остаје при ставу да се повуку измене Кривичног закона које је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.

„Нема дилеме да је он за нас неприхватљив. Све што је Инцко наметнуо имало је за циљ да се то етаблира, прихвати, а онда да крене лавина оптужби да су РС и српски народ наводно геноцидни, након чега би се светом ширила политичка платформа – да оно што је геноцидно не може ни да постоји“, рекаоје Додик.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс