Свет

НАСТАО ХАОС – ДРЖАВНИ УДАР У КАЗАХСТАНУ: Осам погинулих, 317 повређених полицајаца, стижу сурови руски специјалци

Протести у Казахстану почели су првих дана нове године. Становници Жанаозена и Актауа изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње. Протести и сукоби су настављени и данас.

Токајев је наложио да се формира комисија за проучавање ситуације, а она је 4. јануара објавила да је спремна да испуни главни захтев демонстраната и смањи цене гаса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, протести су се проширили и на друге градове, са захтевом да председник Касим Жомарт Токајев поднесе оставку.

Током нереда у Казахстану погинуло је осам полицајаца и припадника националне гарде, док је 317 повређено, јављају локални медији, позивајући се на МУП.

Русија је почела да шаље своје специјалне јединице у Казахстан, јављају руски медији.

Специјалци руске приватне војне компаније послати су у Казахстан да узму под заштиту најважније руске објекте, укључујући и војне, који се налазе у овој земљи.

У овом тренутку је познато да би припадници руског ПМЦ-а пре свега требало да преузму контролу над космодромом Бајконур, пренели су новинари пројекта Вар Гонзо.

„ПМЦ из Руске Федерације могу да узму Бајконур под заштиту. Ово извештавају извори пројекта, блиски руководству једног од руских ПМЦ-а.

Сада се регрутује особље за побољшање безбедности космодрома и других стратешких објеката у Казахстану. То је повезано са масовним протестима и нередима у земљи “, саопштено је.

Тренутно постоји ризик да демонстранти, који су већ наоружани малокалибарским оружјем и који контролишу војну опрему, могу да заузму стратешке цивилне и војне објекте и добију приступ поверљивим подацима, пошто су власти потпуно изгубиле контролу над ситуацијом у држава.

Судећи по тренутној ситуацији у Казахстану, иза протеста који су већ довели до државног удара стоје стране обавештајне структуре, пошто демонстранти, иако не предузимају драстичне мере, већ контролишу телевизију, приступ интернету и низ државних објеката.

С тим у вези, информација о слању руских ПМЦ-а у Казахстан изгледа прилично уверљиво, међутим, руска страна ове податке званично не потврђује.

Страни аналитичари процењују да је Русија већ припремила регуларне специјалне јединице које ће ући у Казахстан уколико ситуација ескалира и измакне контроли.

Авион са специјалцима из руске приватне војске Вагнер слетео је у Алмати.

Пре неколико сати на аеродром у Алмати, пре него што су демонстранти заузели ваздушну луку, слетео је руски авион Ил-76, са око 300 специјалаца приватне војне компаније Вагнер.

Војни специјалисти ће морати да очисте територију града од радикала како би повратили контролу над њим, наводе локалне Телеграм-заједнице.

Према речима руског политиколога Станислава Белковског, главни задатак руских специјалаца биће да заштите космодром Бајконур од заузимања радикала, пошто постоје информације да демонстранти намеравају да преузму контролу над овим објектом.

То би пружило могућност не само за лансирање свемирских летелица, него и за готово

потпуну контролу над летелицама у орбити планете. То важи и за војне свемирске сателите Русије.

Аналитичари то процењују као контраудар страних служби за недавно обарање сателита од стране руске војске.

„Снаге формално и званично непостојећег ПМЦ „Вагнер“ могу бити убачене у Казахстан под изговором да обезбеде безбедност космодрома Бајконур, како Русија не би уводила редовне трупе.

Није ли време да Пригожин стане на чело Роскосмоса? У овом случају, Рогозин би могао да постане генерални секретар ОДКБ. Ово је посебно важно уочи преговора између Руске Федерације и САД и НАТО-а о „безбедносним гаранцијама“, извештава Белковски.

За сада нема потврде горе изнетих података. Ипак, пре неколико сати је један руски војни авион Ил-76 ипак слетео у Алмати а већа група наоружаних људи је изашла из њега.

Извор: Webtribune.rs/sputniknews.com