Свет

НАСТАО ХАОС! Људи се усудили да изађу на улицу: „Не знамо ништа, само чујемо како се пуца“

У највећем граду Казахстана је мирније него претходних дана, али очито још има борби.

Крвави протести као да су угушени, и на улице се враћа свакодневица. Репортер DW се у Алматију распитао код обичних људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Густа магла данима је, сваке вечери, обавијала Алмати. Чуле су се експлозије широм града. Чули су се рафали. Али, у поређењу са тим данима, сада је у граду мирно. Становници највећег града Казахстана опет су се усудили да изађу на улицу, у свакодневицу. Претходно су многи остајали у кућама, посебно кад падне мрак. Више из страха, мање због полицијског часа који је уведен кад су почели немири. Ко је неким чудом имао интернет, иако су власти покушале да га блокирају, био је шокиран снимцима жене и детета које су покосили меци. Још није јасно ко је пуцао.

Званично је избројано више од четрдесет мртвих, надлежни тврде да је ухапшено 4.400 људи. Протести вођени наталоженим незадовољством ескалирали су због експлозија цена на бензинским пумпама. У Алматију је било посебно драматично.

Хлеба некако има

Сада људи опет одлазе до малих бакалница у свом крају, у набавку. Велики супермаркети и тржни центри и даље су затворени. Аскар Јермеков држи једну такву малу радњу. Каже, људи хоће највише хлеб и тестенину. „Пре него што отворим радњу, дуго чекам у реду пред великом пекаром. Ако успем, набавим педесет векни хлеба. Отворим продавницу у девет ујутру, до десет је скоро све распродато, и тестенина и млеко“, прича он за DW.

„Већ сада се довијам шта ћу сутра. Фабрике хлеба раде, али возачи се плаше па не испоручују до продавница“, додаје Јермеков. Ипак, хлеба има довољно. Многи киосци брзе хране, који иначе нуде шаварму и пецива, сада пеку и хлеб. Многи донирају храну људима у невољи.

„Кад сам чула да град има проблема у снабдевању хлебом, устала сам рано и почела да печем. Али, дајем само векну по особи како би свако добио“, каже власница једне пекаре која није желела да јој наводимо име.

Мало поузданих информација

Редови за хлеб су и прилика да људи размене информације. „Како бисмо иначе знали шта се збива? Нема интернета, телевизијски сигнал је ометен“, жали нам се једна жена у реду. „Не знамо ништа, само чујемо како се пуца. И зато долазимо овде, да бар нешто дознамо.“ Тешко је у Алматију ових дана сазнати ишта поуздано. Највише вести и гласина кола путем фиксне телефоније, мада многи овде одавно немају фиксни телефон. Ослонили су се на мобилне и интернет, који сада углавном немају сигнал.

Пуцњи се опет чују кад крене сутон. Али, нико не напушта ред за хлеб. Наједном брзо промичу два тенка без ознака и људи нагађају коме припадају. Неки мисле да су то „мировне трупе“ из Русије или Белорусије, други верују да је казахстанска војска.

Након дана анархије улицама опет патролирају полиција и војска са дугим цевима. Много је и патролних возила, иако је велики број запаљен током нереда.

Људи су у петак чули председника Токајева који је рекао да је Алмати препало „двадесет хиљада бандита“. Токајев је издао наређење снагама реда да на „терористе“ пуцају без упозорења. Апеле из иностранства да отпочне преговоре са демонстрантима назвао је „глупошћу“.

 

 

 

 

 

 

Извор: DW