Спорт

НОВАК ОДБИЈЕН: Ђоковића срамно протерују из Аустралије

Новаку Ђоковићу је одбијена виза у Аустралији, те ће морати да напусти земљу данас – пишу тамошњи медији.

Најбољи тенисер света је у Мелбурн стигао из Дубаија како би учествовао на Аустралијан опену пошто је добио медицинско изузеће и није спадао под оне који морају да прођу ригорозне мере за улазак у државу – али ипак то нису уважиле власти, те тенисер није добио визу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аустралијске власти попустиле су пред превеликим притиском јавности и борбе за политичке поене. Новаку Ђоковићу забрањен је наступ на Аустралијан опену услед превеликог страха власти од негатвне реакције народа који је месецима под екстремно строгим ковид протоколом.

Чим се у целу причу укључо и премијер Скот Морисон, чија је популарност на историјском минимуму, надвио се облак сумње над наступ Новака Ђоковића на овогодишњем гренд слему у Мелбурну.

Читав циркус који је трајао више од 8 сати пре свега због тежине коју Новак нси као најбољи светски спортиста, али је на крају борба за политички рејтинг ипак пресудила.

Премијер Аустралије налази се на најнижем степену популарности откад је преузео функцију. Наиме, Морисон је на „лошем гласу“ међу народом због неколико потеза: Први су оштре мере и начин на који се Аустралија бори против пандемије ковида-19, а са којима се не слаже солидан део популације.

Други разлог је потпуни спољнополитички фијаско са афером „подморница“, где је у последњем тренутку отказао 40 милијарди евра вредан договор са Француском за набавку нуклеарних подморница, што је разљутило председника Емануела Макрона, а Морисона у аустралијској јавности приказало као неодлучног и неспособног лидера.

Због свега тога, популистички потез у виду малтретирања најбољег спортисте света Морисон је „оберучке“ прихватио, прво јутрошњом претњом да ће га „спаковати првим авионом назад“. а онда и очигледним малтретирањем на аеродрому које траје више од три сата.

– Мој поглед на све је да било ко ко тражи улазак у Аустралију, мора да буде у складу са нашим захтевима. Новак Ђоковић, кад стигне у Аустралију, ако није вакцинисан, мора да покаже прихватљив доказ да не сме да буде вакцинисан из медицинских разлога, како би имао исте путне аранжмане као потпуно вакцинисани путници. Чекамо да се појави и какве ће нам доказе поднето да то подржи. Ако тај доказ није довољан, неће бити третитан другачије и биће послат наредним авионом назад кући. Не би требало да буде посебних мера за Новака Ђоковића. Ни за кога – поручио је Морисон.

Извор: sport.blic.rs