Здравље

Обратите пажњу! СУМЊАТЕ ДА СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Овај ФАНТОМСКИ симптом потврђује да сте имали вирус

Корона вирус држи планету у шаци већ две године и сви смо се наслушали симптома као што су температура, кашаљ, губитак чула мириса и укуса, проблеми са прстима или стомаком… Али како се појављују нови сојеви, као што је омикрон, тако и симптоматологија ове системске болести постаје разноврснија.

Доктори наводе да је код одређеног броја пацијената који су прележали корону након опоравка примећено појављивање „фантомских“ мириса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај израз користи се у медицини за дефинисање сензација које нису укорењене у стварном стању ствари, као што пацијенти којима су ампутирани удови осећају „фантомски“ бол у руци или нози која више није ту.

„Фантомски“ мирис ће осећати они који су прележали корону, и по једној америчкој студији, најчешће ће то бити мирис дима, паљевине или чак ђубрета. Необичан симптом је у једној америчкој болници пријављен код 25 одсто пацијената.

Ако сте били у контакту са зараженом особом, или сте се осећали исцрпљено и можда кашљуцали, а потом неко време осећали и овакве мирисе, могуће је да сте прележали корону. Али, други лекари упозоравају, превише често осећање фантомских мириса може бити знак друге, опасне болести.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Република/Мондо