Свет

ОБРТ! Немци одустали од вечитог „оружја“ против Русије

Немачка је том приликом, током дискусије о потенцијалним санкцијама Русији, скинула са дневног реда питање искључења Москве из међународног платног система СВИФТ, наводни портал „Еурактив“, позивајући се на неименованог дипломату у ЕУ.

„Иако се гас и нафта виде као потенцијалне полуге притиска, један од дипломата из ЕУ је саопштио да је опозиција на челу са Немачком, изгледа, скинула са разматрања предлог да се Москва искључи из глобалног платног система СВИФТ“, наводи портал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шефица немачке дипломатије Аналена Бербок саопштила је након доласка у Брисел да Запад треба да диференцирано прилази избору мера реаговања на потенцијалну ескалацију ситуације у Украјини и да не меша њену територију са територијом држава-чланица ЕУ, преноси Спутњик.

Шефови дипломатија држава-чланица ЕУ окупили су се у понедељак у Бриселу где ће разговарати о преговорима о безбедности на континенту у будућности и актуелној ситуацији око Украјине.

Искључење Русије из међународног платног система СВИФТ се редовно помиње као један од начин притиска на Русију. Али, с обзиром да се ради о приватној финансијској институцији, многи сматрају да је мало вероватно да ће се то десити.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/rs.sputniknews.com