Свет

ОНИ ПРВИ СТИЖУ НА ИСТОК ЕВРОПЕ: Ако Русија нападне Украјину стижу 82. падобранска и 101. ваздушно јуришна дивизија

Пентагон је недавно саопштио да ће у појачану приправност ставити 8.500 припадника због могућег хитног распоређивања у Источној Европи, ако дође до ескалације кризе у Украјини и отвореног оружаног сукоба са Русијом. У намери да се Москва одврати од потенцијалне инвазије на Украјину Пентагон је донео одлуку да у стање приправности стави следеће јединице: 82. падобранска дивизија из Форт Брега, 18. падобрански корпус из Форт Брега и Форт Кебела у Кентакију, затим 101, ваздушнодесантна дивизија из Форт Кебела -Кентаки и 4. Пешадијска дивизија из Форт Карсона у Колораду, саопштио је портпарол Пентагона Џон Кирби.

Ове једнице су стављене у стање појачане приправности како би у случају потребе могле бити транспортним авионима пребачене на исток Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њима ће се прикључит како наводе и америчко војни медији и за сад изабране једнице (не наводи се и које), а које су већ пребачена у ваздушну базу Дејвис Монтана у Аризони, Форт Худ у Тексасу, Ваздушној бази Робинс у Џорџији, базама Луис Мекорс, Вашингтон; Форт Полк, Ла Форт Сјуарт у држави Џорџија; и Ваздушној бази Рајт Петерсон у Охају, ккје су такође стављене у појачану приправност.

Оно што је наведено јесте да ове јединице осим борбеног дела имају и једнице за подршку састављене од медицинских тимова, логистике и транспортне авијације.

Секретар за одбрану и бивши генерал Лојд Остин наредио је да се једнице припреме за евентуално распоређивање у року од пет дана од дана објаве наређења за покрет према Европи, уколико НАТО пакт донесе одлуку о активирању Снага за брзо реаговање којима припадају неведене једнице.

Портпарол Пентагона Џон Кириби на конференцији за новинаре навео је у понедељак 24. јануара 2022. да ће све једнице бити обавештене и да ће им се оставити времена да обавесте чланове својих породица пре него што се донесе одлука о спремности за полазак у Европу.

82. падобранска дивизија

је најелитинија једница америчке војске и представља језгор Снага за брзо реаговање америчке војске, али и НАТО. То је једница, која прва креће у ратни сукоб или интервенцију коју покрену САД. Учествовали су у свим операцијама од инвазије Гренаде, Хондураса, Панаме, Пустињске олује, дошли су били у мисију ИФОР 1995, али и део снага КФОР-а 1999 кад су долазили на Косово и Метохију јуна 1999. после повлачења Војске Југославије. Ова једница учествовала је у војној интервенцији у Авганистану 2001. и Ираку 2003.

82. падобранска дивизија основана је 25. августа 1917 у Камп Городону, као пешадијска формација у коју су ушли војници из свих савезних држава САД. Због тога ова једница има и изнаку АА (Алл Америцан) или свеамеричка. Оба слова која су симбол једнице су плава и црвена. Ова једница се калила и у Првом и у Другом светском рату, учествовала је у инвазији на Сицилију и приликом искрцавања у Нормандији 6. јуна 1944.

Основна обука падобранаца изводи се у Форт Брегу, али припадници вежбају широм Америке од Аризоне, до Аљаске, Флориде, Панаме, Тексаса, Колорада, Јужне Кореје, али и у савезничким земљама широм света. Оно што је познато јесте да једница током годину дана обуке изведе 10.000 падобранских скокова, између 100-120 тактичких падобранских скокова.

Вежба се изводи како маневарском, тако и бојевом муницијом. Сви припадници ове јединице су добровољци, од којих се очекује много и да издрже оно што припадници других једница америчке војске не би могли.

Мото ове једнице је: „Нема предаје“. У пуном саставу бројно стање ове једнице у случају рата износи 16.000 припадника, док је мирнодопски састав знатно мањи. Поједнице једнице ове дивизије имају попуњеност од 100 одсто у сваком тренутку и спремни су одмах да по добијању наређења крену ка транспортним авионима и буду пребачени на било који део земљине кугле.

Једну падобранску чету обично чине: атриљеријска група, извиђачки вод, инжињеријска група и вод ПВО. Падобрански батаљон чине три пешадијске чете, чета за борбену подршку и штабна чета. Језгро једнице је бригада, коју чине три падобранска батаљона и противоклопна чета. По потреби ове бригаде се појачавају артиљеријским батаљоном водом боребних хеликоптера АХ-64 Апач, водом војне полиције, водом обавештајаца, санитетском и логистичком четом.

Састав 82. падобранске дивизије чине: три бригаде, дивизион артиљерије, чета за подршку и седам батаљона ( авијацијски, хеликоптерски, веза, инжењерија, оклопни, ПВО и војнаобавештајна служба.

Од опреме припадници ове једнице пушака Ар-15 и М-16, пушкомитраљеза М-60 имају и лаке хаубице калибра 105 мм, противоклопне ракете ТОW и Драгон, хеликоптере Блек Хок и тешке транспртне ЦХ-47 Чинук.

101. ваздушно-јуришна дивизија

Настала је 15. августа 1942. као падобранска дивизија. Учестововала је у десанту на Нормандију, операцији Меркет Гарден, а била је прва једница која се спустила на територију Јапана после поптисивања капитулације. Учествовала је у операцији Пустињска олуја, рат у Авганистану, а понво је 2003. ангажована у инвазији на Ирак. Место базирања ове једнице је Форт Кембел.

Ову дивизију чине три бригаде, артиљеријски дивизион, команда, две авио бригаде, логистичка група и неколико самосталних батаљона.

Прву бригаду чине три батаљона 327. пешадијског пука. Другу три батаљона 502. пешадијског пука. Трећу броигаду чини 187. пешадијски пук РАККАСАНС. Сваку бригаду чине команда и три пешадијска батаљона. Сваки батаљон чини: команда, минобацачка чета, извиђачка чета, три пешадијске чете са командом и три пешадијска вода.

И састав ове једнице је професионалан. Они који се одлуче да постану припадници ове једнице најпре почињу тромесечну обуку у Форт Кембелу, а ако успешно заврше чека их шестомесечна додатна обука. Сви који постану припадници остају део ове једнице минимум две године. Статистике кажу да 30 одсто официра ове једнице завршило је Вест Поинт. Иначе цивили и регрути не долазе директно у ову једницу, да би се постао њен припадник, нови полазник мора веж бити део оружаних снага САД, било копнене војске, ваздухопловства или морнарице. Ова једница од опреме осим транспортних хеликоптера УХ-60 и ЦХ-47 поседује и борбене хеликоптере АХ-64 Апач. Од артиљериј ту су лаке хаубице калибра 105 мм и 155мм.

Дивизија је позната по извођењу масовних хеликоптерских десаната. Осим борбеног дела постоји и шест батаљона који се баве одржавањем ,везом, транспортом и логистиком. Укупно 3.100 људи. Ова дивизија има и потпуно аутономне батаљоне попут батаљона инжењерије, обавештајног, батаљона везе и ПВО. Део дивизије су три батаљона комадноса и 160. специјални авијацисјки пук.

Оперативни концепт ангажовања ове једнице у неком сукобу предвиђа формирање независних борбених група и комбиновање са другим јединицама америчке војске. Нека приближна структура борбене групе ове једнице чине: три батаљона пешадије, батаљон артиљерије, пук транспортних и један пук борбених хеликоптера. У саставу сваке борбене групе су инжеињерија, веза, ПВО заштита медицинска служба.

Сиковито описано једна хеликоптерска транспортна чета са летелицама типа УХ -60 може пребацити у једном налету комплетну чету пешадије, као и хаубице калибра 105 мм. Иначе борбени потенцијал чине три борбене групе које имају јачину „мини дивизије“ које су способне за извођење дужег сукоба.

Основни задатак ваздушних дивизија

Основни задатак сваке ваздушнодесантне једнице по дласку на ужарену тачку сукоба је преузимање контроле ситуације на терену до одласка главних снага. Сваки батаљон на пример 82. падобранске дивизије налази се у 18 часовној приправности, а чета у двочасовној пуној приправности. Управо толико и треба деловима ових дивизија да се спреме и крену у борбену мисију.

Иначе генерал Тод Волтерс, командант америчке команде у Европи и врховни командант савезничких снага НАТО-а за Европу навео је да се ова команда спрема за брзи прихват и транспорт ових једница до биле које тачке у Европи по њихоовм доласку из САД на стари континент.

Извор: Курир.рс/А.Млакар