Србија

ОТКРИО СВЕ! Бивши НАТО командант: “Није ово Србија из 1999.”

Бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи Фредерик Бен Хоџис наводи да Србија данас није она Србија из 1999. године.

Он је истакао да је важно за Европску унију, Велику Британију, САД и НАТО да имају заједнички поглед и приступ у односу на оно шта се дешава на Западном Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Морамо да радимо уједињени и на компатабилни начин, кључ свега овога је ЕУ. Да буду озбиљни за европске интеграције и да пронађу начине да подрже напоре Србије и других земаља да се развијају и модернизују.

Мислим да САД требају да имају праву стратегију за регион, не само пролазну и такође бих истакао да НАТО мора јасно да каже опет и опет и опет да је мисија Кфора ту да остане и да не одлази са Косова.

Мислим да је важно да се Мађарска истакла у својим обавезама. Имамо први пут мађарског генерала на челу Кфора. Мађарска види важност изградње сигурности на Западном Балкану, Турска има интересе у региону, и надам се да свака од тих нација размишља прво о будућности младих људи, да им се пружи најбоља шанса за образовање, здравство…”, казао је Хоџис у интервјуу за “Косово онлајн”.

Он је истакао да је оптимиста када је реч о дијалогу Београда и Приштине, да ли сте оптимиста.

“Ја сам оптимиста, ако лидерима дате шансу и простора да могу да преговарају. То је важно и мислим да САД морају да подрже процес, да раде блиско са ЕУ и са другим нацијама. Велика Британија наравно, да подржава ове напоре, јер ово је такмичење и ако Запад није ту да се такмичи онда ће Кина и Русија попунити тај вакум, и онда не видим позитиван исход за младе људе у региону”, истакао је некадашњи командант НАТО.

“Важно је да се лидери састају, али морају бити заштићени од утицаја, поготово од стране Кремља али и оних унутрашњих који подривају све напоре у преговорима у доброј вољи. Не треба повлачити црвене линије, али нам не требају лекције од оних које немају интереса да Србија и Косово успоставе нормалне односе”, додао је он.

“Србија данас није она из 1999.”

Он је истакао да данашња Србија није налик оној из 1999. године.

“Верујем да Србија данас није Србија из 1999. Више су заинтересовани и више су отворени за западне интеграције. Има многих у српском руководству који желе да наставе даље и да буду прозападни и модерни, али нажалост превише и оних који то отежавају.

То не значи да неће задржати везе са Русијом, која има доста утицаја на Србију. Поента је да Србија као суверена нација може да има односе с ким хоће, морамо да се такмичимо као део регионалне стратегије у дипломатији и економији и вежбама дефанзивне индустрије”, објаснио је Хоџис.

О Косову

На питање шта мисли о Безбедносним снагама тзв. Косова, Хоџис истиче да је то деликатно питање за тзв. Косово и Србију.

“САД препознају Косово као независну државу и Косово би требало да има могућност да се брани. Истовремено, Кфор остаје да помаже да се смање тензије између различитих етничких група и мислим да је зато тако важно да НАТО, односно Кфор остане у дужем временском периоду и да не смањује своју мисију.

 

 

 

 

 

 

Извор: косовоонлине