Спорт Србија

ОТКРИВЕНА ПОЛИТИЧКА ПОЗАДИНА ТОРТУРЕ НАД НОВАКОМ: Овај човек и Рио Тинто стоје иза свега?

Новаку Ђоковићу је одбијена виза у Аустралији, те ће морати да напусти земљу у року од једног дана.

Иза свега се као и увек крије политика

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аустралијске власти попустиле су пред превеликим притиском јавности и борбе за политичке поене. Новаку Ђоковићу забрањен је наступ на Аустралијан опену услед превеликог страха власти од негатвне реакције народа који је месецима под екстремно строгим ковид протоколом.

Према свему судећи, главни кривац је нико други до премијер Скот Морисон

Његова популарност је на историјском минимуму, па чим се он укључио у целу причу надвио се облак сумње над наступ Новака Ђоковића на овогодишњем гренд слему у Мелбурну.

Читав циркус који је трајао више од 8 сати пре свега због тежине коју Новак носи као најбољи светски спортиста, али је на крају борба за политички рејтинг ипак пресудила.

Премијер Аустралије налази се на најнижем степену популарности откад је преузео функцију. Наиме, Морисон је на „лошем гласу“ међу народом због неколико потеза: Први су оштре мере и начин на који се Аустралија бори против пандемије ковида-19, а са којима се не слаже солидан део популације.

Други разлог је потпуни спољнополитички фијаско са афером „подморница“, где је у последњем тренутку отказао 40 милијарди евра вредан договор са Француском за набавку нуклеарних подморница, што је разљутило председника Емануела Макрона, а Морисона у аустралијској јавности приказало као неодлучног и неспособног лидера.

Због свега тога, популистички потез у виду малтретирања најбољег спортисте света Морисон је „оберучке“ прихватио, прво јутрошњом претњом да ће га „спаковати првим авионом назад“. а онда и очигледним малтретирањем на аеродрому које траје више од три сата.

„Мој поглед на све је да било ко ко тражи улазак у Аустралију, мора да буде у складу са нашим захтевима. Новак Ђоковић, кад стигне у Аустралију, ако није вакцинисан, мора да покаже прихватљив доказ да не сме да буде вакцинисан из медицинских разлога, како би имао исте путне аранжмане као потпуно вакцинисани путници. Чекамо да се појави и какве ће нам доказе поднето да то подржи. Ако тај доказ није довољан, неће бити третитан другачије и биће послат наредним авионом назад кући. Не би требало да буде посебних мера за Новака Ђоковића. Ни за кога“ поручио је Морисон.

После свега поводом одбијања визе, Морисон се огласио се на друштвеној мрежи Твитер.

„Виза господина Ђоковића је одбијена. Правила су правила, посебно када се ради о нашим границама. Нико није изнад наших правила. Та правила су довела до тога да смо међу државама које су имале најмању стопу смртности од Ковида. Настављамо да се боримо“, написао је Морисон.

Треба истаћи још један важан детаљ, седиште компаније која хоће да уништи Србију, природу, реке, села која су нас одгајила вековима налази се у Мелбурну у Аустралији.

Новак је јавно дао подршку очувању Србије, природе и наше деце а то га је коштало хапшења а вероватно и депортације, па се поставља питање да ли је и Рио Тинто укључен у све што се дешава најбољем српском спортисти свих времена

Извор: Курир спорт/Србија јавља