Издвајамо Православље

ОВАКО СЛАВИМО БАДЊЕ ВЕЧЕ: На сто морате да ставите ове три намирнице да бисте били здрави и срећни!

За време јела не устаје нико, укућани чекају једни друге, и тек када сви заврше устаје се истовремено, што преставља симбол слоге и јединства породице

Бадње вече прославља се уочи Божића, и великом броју хришћана је омиљен празник. То вече је својеврсни помен прецима, којима много дугујемо, али је и подсећање на то колико је важна породица и слога у њој. Зато тог дана сви имају традиционалну заједничку вечеру на којој се окупљају сви чланови породице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Интересантан је значај традиционалног јеловника током Бадње вечере. Многобројни обичаји се тичу и извесних јела која се морају или не смеју јести, јер свако од њих има извесно симболичко значење.

Од јела се спрема туцани пасуљ, кисео купус, пита од ораха (или од вишања у неким домаћинствима) и риба. У бољевачком округу, са ове вечере не сме да изостане ни печена бундева, која се једе како деца преко године не би имала красте на глави. Овај обичај временом се проширио и у друге крајеве.

Са трпезе за Бадње вече не би требало да изостане мед, који се једе са орасима, а после Бадње вечери се у кући чува као лек.

Пре него што отпочне вечера домаћин узима сито са орасима, одабере четири ораха и сваки баци у по један ћошак. Овакав обичај потиче од древних народних веровања. Наиме, орах је храна злим силама и лошој енергији, па је бацање ораха као бацање мамца, који ће све лоше отерати од домаћина и укућана, након чега би вечера требало да протекне у миру.

Занимљиво је да се према народном веровању, орах једе само за Бадње вече, док се осталих дана Божића не дира, како се не би патило од чирева.

Веровање којеје потекло од индогерманских народа сведочи о томе да је пасуљ омиљено јело за душе покојника. На тај начин се, током Бадње вечери, успоставља симболичка веза са нашим прецима, који управо преко јела доспевају у везу са својим нараштајима, дајући им снагу и подстичући просперитет.

Риба има ритуално значење, чије порекло није толико познато, али које се у средњем веку везивало за симбол Исуса Христа.

Један од обичаја у вези са пићем за трпезом, јесте да се ракија и вино не смеју попити, односно суд не сме да остане празан, а последња чаша се враћа натраг. Како вино симболише крв, са стола не сме да се просипа нити баца.

За време јела не устаје нико, укућани чекају једни друге, и тек када сви заврше устаје се истовремено, што преставља симбол слоге и јединства породице.

Извор: Телеграф.рс