Здравље

ОВО ЈЕ 8 СИГНАЛА ДА СТЕ ЗАРАЖЕНИ: Симптоми омикрона могу да се јаве 14 дана од инфекције а ево који су

Омикрон сој регистрован је у Србији и број новозаражених поново је у порасту.

О томе је говорио јутрос на РТС-у и начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, који каже да се у року од пар дана десио скок са мање од 1.000 на скоро 2.000 новозаражених дневно.

„Већ први дан после Нове године смо приметили у нашем центру Хитне помоћи скок ковид позитивних лица. То су људи који су дошли без симптома, због благих стомачних тегоба, пролива или слично, а након тога уз гушобољу и све остале, ураде се дијагностички прегледи, између осталог ПЦР, и откријемо да су позитивни“.

Омикрон сој тренутно је најраспрострањенији сој корона вируса широм света, а све земље страхују од њега. Због тога је енглеска Национална здравствена служба издвојила симптоме који се најчешће јављају, али и време када први симптоми могу да се очекују.

Стручњаци из Националне здравствене службе (НХС) истичу да су по свој прилици симптоми заразе омикрон сојем блаже од осталих сојева, нарочито код вакцинисаних људи. Наравно, ток болести увек може да се искомпликује и постоји одређени број смртних случајева изазваних омикроном, па је опрез неопходан. Док су званични симптоми ковида према НХС-у континуирани кашаљ, температура и губитак чула укуса и мириса, код омикрон соја многи људи неће искусити ове симптоме. Већина људи заражених омикрон сојем, према НХС статистици, имају симптоме сличне прехлади – гребање у грлу и цурење из носа.

Експерти су издвојили осам упозоравајућих симптома омикрон соја и кажу да су највеће шансе да ће се они појавити у раним фазама заразе:

– Осећај гребања у грлу.

– Бол у доњем делу леђа.

– Цурење из носа или запушен нос.

– Главобоља.

– Умор.

– Кијање.

– Ноћно знојење.

– Болови у целом телу.

Ови симптоми, кажу стручњаци, могу да се појаве и два дана након изложености омикрон соју, али може да се деси и да се појаве и после 14 дана, због чега је неопходна изолација од 10 дана уколико сте били у контакту са вирусом.

Извор: zena.blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2022.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31