Свет

Ово нису очекивали! АУСТРАЛИЈА ГЛЕДА ДНЕВНИК У НЕВЕРИЦИ: Две вести шокирале нацију

НОВАК Ђоковић је, као деветоструки победник Аустралијан опена, доживео да буде протеран из Аустралије јер је „представљао опасност по тамошње здравље и ред“, али је потом читава нација, која је већински славила његову депортацију, остала потпуно затечена овог четвртка.

И то гледајући локални Дневник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А да би се боље доживело изненађење које је уследило за житеље Аустралије, нарочито оне „најратоборније“ у напорима да се Ђоковић избаци из њихове земље, најпре једно врло кратко подсећање.

Ђоковић је у два наврата остао без визе, прво на инсистирање запоследних у министарству унутрашњих послова Аустралије (то решење је оборио у судском поступку, и то после пет дана у имиграционом хотелу), а потом је без визе остао и на лични ангажман Алекса Хоука, министра за имиграције. У оба наврата је деловало да, иако је најбољи тенисер света дошао по позиву, уопште није добродошао.  Аустралијска јавност, која се, како је указано у анализи „Новости“, практично две године „спремала“ за депортовање Ђоковића, није могла да се помири с чињеницом да неко искаче из тамошњег пандемијског ритма живота: строга закључавања, ограничавање бројних људских права, „нулта-ковид статистика“ на коју се било поносно, и тако редом. Одједном се појавио здрав и прав спортиста, и то врхунски, светски, који за разлику од осталих Аустралијанаца „не мора да се придржава никаквих прописа, као што морају они“, па зато и није чудио став: „Шта ће нам онда он, такав? Марш напоље!“

Власт је удовољила окренутом палцу публике у Колесуму и… с Нолетом је било шта је било, а Аустралија је могла да настави да живи уљукана у исправност своје одлуке, и безгрешност постојећег система.

Могла је, док неки нису почели да јој отварају очи.

Две нове бомбе засениле су Аустралијан опен

Рецимо, у данашњем Дневнику угледне телевизијске мреже „7NEWS“, гледаоци у Аустралији су остали потпуно збуњени двема информацијама.

Једна је она коју смо вам, на порталу „Новости“, већ пренели – Новак Ђоковић размишља да тужи Аустралију и наплати огромну штету због преживљеног током 11-дневног боравка у њој овог јануара. То је у поменутим аустралијским вестима додатно појачано тврдњом једног од локалних правних стручњака да би „Ноле, заправо, могао и да успе на суду овим поводом“.

Али, друга ствар из поменутог Дневника је додатно шокирала Аустралијанце.

Наиме, сазнали су да ама баш никакво обавезно тестирање тенисера на постоји на Аустралијан опену, а – Новак Ђоковић је протеран јер је он „представљао опасност по здравље Аустралије“?!

У снимку који је пред вама (а који сама ТВ станица описује речима „Две нове бомбе засениле су Аустралијан опен“), можете и сами да погледате како је изгледао тај извештај.

Цитирамо други део, о корона-„контроли“ на Аустралијан опену:

„Француз Иго Умбер је постао први на корону позитивни учесник Аустралијан опена, и то је постало познато после његовог пораза (дакле, играо је заражен; прим. прев.). А одмах потом је, после сусрета са Џоном Милманом, трећи носилац Александер Зверев открио да играчи уопште не користе брзе тестове који су им дати.

– Нас уопште не тестирају. Да нас тестирају, сигурно би открили још више заражених него што је сада.

Гарбиње Мугуруза, тенисерка из Шпаније, истиче да је систем такав да у њему не постоји никакво надгледање:

– Ја сама урадим брзи тест у соби. Није обавезан, просто сама то урадим, каже она.

А да ли неко проверава те резултате…

– Не.

Овај извештај новинара Ника Мекалума завршава се његовим речима:

– У одговору на ове тврдње, Тениски савез Аустралије каже да је свакоме актеру турнира на располагању брзи тест, сваког дана. Али, на играчима је да их користе. То је поштен систем, који се базира на личној одговорности“.

Тако постављен „систем“, довео је до апсурдних ситуација. Протера се најбољи тенисер света, иако није згрешио, а сазна се, као данас, да је један тениски ас заражен ушао у Аустралију без проблема, или се остане нем када чувени тенисер апелује на све да је заражен, али и даље игра и… ништа.

Тако се и дође до ситуације да, за разлику од Србије, где је данас, 20. јануара, објављено да је у претходна 24 сата тестирано 36.830 особа, а 17.105 позитивно на корону, уз 29 преминулих, 117 особа на респираторима и 2.694, у Аустралији просек за последњих недељу дана буде 54,257 случајева заразе дневно. Јер „систем“ за који се веровало да је савршен, а који је „Ђоковић доласком нарушио“ – уопште није савршен. Две вести из поменутог Дневника су управо на то указале.

 

 

 

Извор: Новости.рс